Obor chutil znamenite

  • Kultúra a spoločnosť / Príroda
  • 30. septembra 2018, 10:00

Záľuba v pestovaní citrusových plodoch má v našich končinách dlhoročnú tradíciu. Vďaka priaznivejšej klíme mnohí ovocinári už nahradili vykurované skleníky za presklené verandy či celodenne osvetlené miesta. Hoci si na klasické sady pomarančovníkov či citrónovníkov budeme musieť ešte nejaké to storočie počkať, týmto stromom sa u nás dobre darí aj v črepníkoch.

Jozef Kostolanský z Piešťan dopestoval obrí citrón. © Jozef Drabant

Jedným z dôkazov, že sa to naozaj dá, nám poskytol Jozef Kostolanský z Piešťan, člen miestneho klubu aktívnych seniorov AkSen, ktorý v rodinnom dome v kvetináči dopestoval zaujímavú úrodu. „Urodili sa mi síce len dva citróny, ale ten druhý stál naozaj za to. Vážil 875 gramov,“ pochválil sa záhradkár.

Prvý citrón dozrel koncom mája, druhý koncom augusta. „Nepoužívam žiadnu chémiu, len strom zalievam konským hnojom. Plody majú výbornú chuť a dovozové, ktoré dozrievajú cestou, sa na ne nechytajú. Predsa len, vypestované na Slovensku je kvalitnejšie,“ poznamenal J. Kostolanský.

Pre záujemcov, ktorí by ho chceli nasledovať, má jedno odporúčanie – trpezlivosť. „Môj strom má približne desať rokov a po prvý raz mi zarodil až pred tromi rokmi,“ dodal pestovateľ, ktorý sa s rekordným citrónom pochválil pedagógom Strednej odbornej školy záhradníckej i pracovníkom Výskumného ústavu rastlinnej výroby v Piešťanoch.

(gak)

 

 

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín