Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Rádio Piešťany
  • 29. septembra 2018, 18:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, súhrn výsledkov tvorivej činnosti ľudí vo vývine ľudskej spoločnosti – tak opisuje význam slova kultúra výkladový slovník slovenského jazyka.

Babic
Ján Babič (Autor: apt)

Trochu strohé vysvetlenie. Myslím si, že kultúra musí obsahovať obe strany diania – darcu a prijímateľa. Darca – autor, hudobník, tanečník, spevák, sochár, maliar, spisovateľ – nemôže existovať bez odozvy jeho diela. Úspech, pochvala, rozbor, kritika, to sú možné reakcie na zverejnené dielo. Podľa toho sa aj zadeľujú prijímatelia výsledkov tvorivej činnosti ľudí do záujmových skupín. Zásada je však – byť pri tom. Sledovať udalosti a v ten pravý čas ísť na vernisáž, do divadla, do kina, na koncert. Začne sa to tým, že sa oblečiem trochu inak než vo všedný deň, preladím sa do pozitívneho myšlienkového módu, pripravím sa na to, že stretnem príjemných ľudí v príjemnom prostredí. Vypnem televízor a idem – za kultúrou… To je najväčší zmysel výsledkov tvorivej činnosti ľudí – vzbudiť záujem, ktorý je opätovaný ochotou ľudí hľadať a nájsť svoju komunitu a obohatiť svoju dušu… Ak by tak ľudia činili, potom ich môžeme označiť prívlastkom kultúrni a vernisáže a koncertné sály by nezívali prázdnotou…

Podoby džezu v nedeľu 30. septembra budú rekapituláciou kalendára džezových podujatí v bohato obsadenom mesiaci. Odznelo veľa koncertov, začali sa bratislavské džezáky, v Trenčíne oslávili XXV. Jazz pod hradom, v Žiline určili najlepšie kapely medzinárodnej súťaže mladých hudobníkov Žilina International Jazz Contest. Máme aj nové nahrávky a albumy slovenskej proveniencie.

To všetko sa musí vtesnať do 120 minút vyhradených pre našu reláciu vždy v nedeľu o 20. hodine na Rádiu Piešťany na frekvencii 90,2 MHz a v celom svete na webovej stránke www.radiopiestany.sk. Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava