Na škôlku chce Tamajka minúť ďalších 34-tisíc eur

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 27. septembra 2018, 10:00

Takmer pol milióna eur na zateplenie škôlky na Ružovej ulici v Piešťanoch nestačí. Na rekonštrukciu hradenú z 95 percent z eurofondov chce primátor Miloš Tamajka minúť z mestského rozpočtu ďalších 34-tisíc eur. Toto pripravované rozpočtové opatrenie sa nepáči poslancom, ktorí sa o tom dozvedeli na ostatnej mestskej rade.

Návratnosť investície zateplenia MŠ na Ružovej ulici bude o viac ako 60 rokov. (Autor: pror)

Materskú školu mesto zatepľuje za 423-tisíc eur, päťpercentná spoluúčasť samosprávy predstavuje sumu 20-tisíc eur. Na základe rozhodnutia piešťanského primátora má k tejto spoluúčasti mesta pribudnúť ďalších 34-tisíc. Celkovo sa tak radnica zatiaľ bude na zatepľovaní škôlky podieľať sumou 54-tisíc eur.

Či je to naozaj potrebné, sa poslanci na mestskej rade nedozvedeli, pretože na nej Miloš Tamajka nebol. No my sme už v minulosti pri schvaľovaní pôvodnej výšky spoluúčasti mesta na projekte vyrátali, že investícia bude návratná za viac ako 60 rokov, a teda po zenite celého technického riešenia zateplenia. Škôlka totiž platí za energie ročne 10-tisíc eur a vypočítaná ročná úspora na energiách po dokončení prác je 75 percent.

Netreba pritom zabúdať na ďalšiu dôležitú vec, že až na dve okná boli na budove vymenené pôvodné za plastové v roku 2016! Už keď sa v júni schvaľovala spoluúčasť mesta na projekte, poslanec Martin Cifra povedal, že projektant na mieste stavby ani nebol, lebo inak by spomínanú výmenu zahrnul do projektu a nekázal by vymeniť všetky okná. „Len aby vám nakoniec tá 75-percentná úspora oproti súčasnosti po dokončení zateplenia aj vyšla. Lebo v prípade nesplnenia takejto úspory energií dôjde ku korekciám pri čerpaní európskych peňazí a nie je vylúčené, že tých 423-tisíc eur nakoniec budeme musieť zaplatiť z mestského rozpočtu,“ upozornil v júni M. Cifra.

Je dosť pravdepodobné, že s projektom niečo nie je v poriadku. Už sa totiž pri žiadaní o eurofondy na rekonštrukciu areálu bývalého Zväzarmu na zberný dvor a kompostáreň stalo, že sa zabudla do projektu zahrnúť vonkajšia omietka fasády a nová elektroinštalácia. Poslanci mali schvaľovať ďalších 50-tisíc eur navyše z mestskej kasy, lebo eurofondy by túto zábudlivosť nepreplatili.

To však nemusia byť záverečné nepreplatené položky. Objekty zberného dvora a ani škôlky na Ružovej ulici ešte nie je sú skolaudované. Až vtedy sa preukáže, či na mestských financiách nevzniknú ďalšie škody pre nejaké ďalšie korekcie, ktoré sa z eurofondov nepreplácajú. Treba len dúfať, že primátorom navrhnuté úpravy rozpočtu budú pred kontrolnými úradmi natoľko nepriestrelné, že po nich neostane v mestskej kase dvojmiliónová diera.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf