Borovce sa reprezentujú aj cez žalúdok

  • Spravodajstvo / Región
  • 27. septembra 2018, 12:00

Zrejme všetci máme najradšej darčeky, čo sa dajú prehnať cez žalúdok. Ak je prezent vytvorený originálne, vlastnoručne, od srdca, má pre obdarovaného i darcu pridanú hodnotu. Darčeky v podobe troch domácich džemov vyrobili členky Jednoty dôchodcov na Slovensku v Borovciach pre obec.

Členky Jednoty dôchodcov na Slovensku z Boroviec si vyhrnuli rukávy a vytvorili reprezentačný darček pre obec. (Autor: vd)

Nápad síce skrsol v hlave starostu, ale bez nasadenia borovských gazdiniek by nemal taký cveng. „Navarili sme v kuchyni kultúrneho domu tri druhy džemov – jahodový, marhuľový a slivkový. Tie sme potom naplnili do pohárikov, označili ozdobnými etiketami a vložili do reprezentačného obalu,“ povedala predsedníčka Jednoty dôchodcov na Slovensku (JDS) Borovce Emília Skaličanová. Z nápisov a označení na darčeku je jasné, kto džemy vyrábal a kto sa na ňom sponzorsky podieľal. Pôsobí elegantne a milo.

Do balíčkovania malých džemíkov sa žienky pustili vo štvrtok 20. septembra. Každá skupinka si vzala jeden typ džemu. Najskôr prilepovala na poháriky etikety, potom výrobok finalizovala vkladaním do trojposchodovej škatuľky. „Naplnili sme spolu 480 fľaštičiek a vyrobili 160 balíkov. Veľmi sa zo svojho diela tešíme,“ dodala E. Skaličanová.

Vymenovala aj svoje kamarátky, ktoré sa spolu s ňou podieľali na varení džemu: Jarmila Zelenayová, Božena Tešínová, Mária Magalová, Oľga Repíková a Miroslava Miklošková. Pri finalizovaní výrobku prišli na pomoc ďalšie ženy.

Nie je to ani zďaleka jediná aktivita, ktorú JDS Borovce v obci vykonáva. Už teraz plánujú výzdobu z makových kvetov a prípravu slávnosti k stému výročiu ukončenia prvej svetovej vojny. Tá sa uskutoční v nedeľu 11. novembra, keď zahlaholia zvony v Borovciach presne o jedenástej hodine vo veži Kostola sv. Vavrinca. Miestny duchovný tu poriada slávnostnú svätú omšu, pri ktorej odkryjú aj zrekonštruovaný pomník padlým hrdinom.

(vd)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav