Ešte ani nezačali a už sa práce predražili

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 26. septembra 2018, 12:00

Rokovanie piešťanskej mestskej rady poukázalo na podivnú cenotvorbu investičných zámerov radnice. A to najmä v prípade plánovanej rekonštrukcie chodníka na Sasinkovej ulici, rekonštrukcie Rastislavovej ulice i čo sa týka platby za už dokončený chodník na ulici Pod Párovcami v úseku súbežnom s mestským parkom.

Rekonštrukcia Rastislavovej sa začala. Podľa čoho je určená jej cena, nik netuší. (Autor: pror)

Už zo spomínaných „ušetrených“ peňazí určených na opravu Štúrovej ulice primátor Miloš Tamajka presunul asi 16-tisíc eur ako doplatok za rekonštrukciu chodníka Pod Párovcami. Pôvodná rozpočtovaná suma bola 137-tisíc eur, firme mesto zaplatilo takmer 153-tisíc za práce naviac v tej časti, ktorú sme niekoľkokrát označili za Kocúrkovo.

Na rekonštrukciu chodníka na Sasinkovej ulici poslanci vyčlenili 50-tisíc eur, no primátor sem presunul ďalších 80-tisíc. Aj plánovaná rekonštrukcia Rastislavovej ulice v objeme financií 90-tisíc eur sa rozhodnutím Tamajku predražila o ďalších 51-tisíc. Pre niekoho záhada, pre iného zázrak.

Vyčíslenie hodnoty investičnej akcie má svoj štandardný postup. Ak zámer odsúhlasia poslanci, najprv sa k nemu dá vypracovať projektová dokumentácia. Jej súčasťou je aj katalógový výpočet ceny realizácie projektu. Na základe tohto výpočtu mestské zastupiteľstvo na realizovanie zámeru vyčlení projektantom určený objem finančných prostriedkov.

Takmer vždy sa ale stáva, že pri verejnom obstarávaní realizátora stavby vysúťažená cena nakoniec poklesne aj o 30 percent z katalógovej sumy. V prípade súčasného vedenia radnice to podľa všetkého ide úplne opačne. Realita dneška je na úrade taká, že si vedenie do mestského rozpočtu zapracuje investičné akcie podľa projektov, ktoré ani poslanci, ani verejnosť nevideli.

A tak nie len my, ale i poslanci mesta si kladú otázku, či ceny investičných akcií v Piešťanoch radnica určuje na základe projektu a následnej verejnej obchodnej súťaže na dodávateľa stavby, alebo podľa toho, aké číslo sa primátorovi v noci prisnilo. To je zrejme aj dôvod, prečo sa Tamajka členom mestskej rady radšej vyhol, lebo by zmeny rozpočtu určite musel vysvetľovať. Možno sa dôvody predražených investícií poslanci i verejnosť dozvedia na septembrovom mestskom zastupiteľstve.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel