Rátajú sokoly červenonohé

  • Kultúra a spoločnosť / Príroda
  • 23. septembra 2018, 09:00

Vtáčie sťahovanie sa začalo v našich končinách ešte počas leta. Prvé odlietali subsaharské migranty, zimujúce pod rovníkom. Patrí k nim aj fešák medzi dravcami – sokol červenonohý. Počas jesennej etapy ich presunu sa jedince zhromažďujú a spoločne nocujú.

Sokoly červenonohé sú geneticky príbuzné papagájom a v tom je zrejme aj ich tajomstvo na dravce nezvyčajného sfarbenia. © dravce.sk

Náš najvzácnejší hniezdiaci sokol čochvíľa odletí do Afriky a vráti sa až v apríli. Už piatu sezónu, od druhej polovice augusta do začiatku októbra, týždeň čo týždeň, presne v stredu, nemusia partneri ornitológov, venujúcich sa sokolovi červenonohému, čakať svoje polovičky s večerou. Všetci sú „v teréne“ na pridelených stanovištiach, kde čakajú na jedinečné divadlo. Začína sa ešte pred súmrakom. V závislosti od oblasti priletí niekoľko jedincov, inde niekoľko desiatok, dokonca stoviek sokolieho druhu, ktorý zdieľa genetický pôvod s papagájmi. V súlade s tým je i pestrý výzor a hlasný prejav sokola červenonohého (kobcovitého) – fešáka medzi dravcami. Pozorovateľ vtáky neruší, sleduje ich prirodzené správanie počas inštinktmi riadenej jesennej migrácie do afrických zimovísk.

„Väčšina vtákov z Karpatskej kotliny letí do Afriky cez Balkán a Blízky východ. Minulý rok nás nezvyčajným výskytom prekvapil sokol menom Lucky, ktorý sa pred Afrikou ešte pozrel na Francúzsku riviéru. Pred ich návratom nás čaká veľa práce – čistenie stoviek búdok a ich údržba, zabezpečenie vhodného manažmentu potravných biotopov a zlepšenie ďalších podmienok. Tak u nás budú hniezdiť možno v ešte vyššom počte ako tento rok, keď vyviedlo 16 párov 43 mláďat,“ informuje ornitológ Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.

V roku 2018 je Slovensko opäť súčasťou dôležitého zberu údajov o správaní druhu vďaka podpore zo strany Západoslovenskej distribučnej, a. s. Spoločná kampaň Posvieť si na fešáka (www.dravce.sk/fesak) nabáda ľudí, aby si viac všímali svoje zvyky pri nakupovaní. „Správnym rozhodnutím totiž môžeme prispieť k zdravším poliam. Pre sokoly červenonohé, ako aj iné druhy slovenskej poľnohospodárskej krajiny, je najväčším problémom príliš intenzívne hospodárenie spolu s nadmerným používaním chemických prípravkov. Dôsledkom toho vymizol druh zo všetkých známych hniezdnych lokalít, okrem jedinej poslednej,“ povedal Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku, koordinátor sčítania na našom území.

Jozef Vojčiniak, zdroj: Ochrana dravcov na Slovensku

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel