Opíjali rožkom vtedy i dnes

  • História
  • 23. septembra 2018, 10:00

November je takpovediac za rohom a s ním aj komunálne voľby. Atmosféra už bude hustnúť každým dňom a pomaly, ale isto sa začína boj o voliča.

© rubicon.hu

V Piešťanoch máme tento rok priam ukážkovo predvolebný. Nahustené rekonštrukcie ulíc, ktorých stav doposiaľ len „hasili“ služby mesta, čiastočné obnovy škôl a škôlok, lebo i rodičia sú voliči. A plány. Veľa plánov! K tomu všetkému pravdepodobne i nádej, že obyvatelia na predchádzajúce tri roky zabudnú.

Prichádzajú aj nové sľuby. Priority kandidátov sú predsa nad slnko jasné – postaviť ľuďom kúpalisko, plaváreň, dať im prácu, zaviesť úľavy pre seniorov, podporiť mládež. A opraviť Lipu a Slovan. I keď v kontexte minulotýždňových udalostí to znie trochu barbarsky.

Voči tomuto opíjaniu rožkom sa musíme len psychicky obrniť a vyberať s rozumom. Sľuby sa sľubujú, no nie všetko ide tak jednoducho s ohľadom na zákony a financie, ako ľahko to znesie papier, sociálna sieť a billboard.

No predvolebné obdobie mávalo takúto príchuť už „odpradávna“. Píše sa dokonca i v piešťanskej mestskej kronike, ako v roku 1938 boli v Česko-Slovensku v 177 obciach obecné voľby, medzi nimi aj v Piešťanoch: „Predvolebná agitácia sa predvádzala s plnou vehemenciou. Kandidujúce strany sjednotily sa takmer všetky proti Hlinkovej Slov. ľudovej strane. Obec bola preplnená letákmi, v ktorých každá strana slubovala všetko možné a nemožné a postavila sa do svetla ako jediná blahodarná strana, pri čom nechýbalo ani skryté, lebo otvorené bodnutie do Slov. ľudovej strany. Preto boj letákmi prijímalo občianstvo už s istým odporom.“

A neostýchali sa vtedy ani pred zámerným ovplyvňovaním. „Klika, ktorá sama chcela opanovať situáciu a pre seba si zaistiť výsledok voľby, nezdržala sa ani protizákonného činu, ktorého sa dopustila tým, že dala ukradnúť pred podaním kandidačnú listinu jednej strany, aby táto sa nemohla voľby zúčastniť.“

Voľby sa napokon zúčastnilo 6440 voličov – pritom pri koncoročnom sčítaní ľudu malo mesto takmer 13-tisíc obyvateľov. Volilo sa 36 členov obecného zastupiteľstva. Za členov boli zvolení Alexander Šindelár, dekan-farár; Štefan Mehyhart, roľník; Gašpar Mišura, roľník; Ján Bartovic, roľník; Dr. Štefan Tovary lekár; Rudolf Gregorička, robotník; Rudolf Čajko, inštalatér; Dr. Štefan Oravec, lekár; Juraj Toman, kolár; Michal Drahovský, roľník; Štefan Vrábel, murár; Gustáv Lackovič, maliar; Michal Komadel, roľník; Juraj Šelest, mechanik; Ján Bielik, robotník; Dr. Ladislav Pollák, lekárnik; Dr. Adolf Šajó, pravotár; Ignác Fürst, maj. záložne; Leopold Glück, bank. úradník; Rudolf Bartovic, roľník; Martin Mišura, bank. úradník; Gašpar Štefanka, súkromník; Ján Loubal, prednosta stanice; Rafael Šimanský, murár; Anton Kajlich, hl. not. taj. v.v.; Ľudovít Winter, šéf. kúp. podniku; Filip Hanic, vedúci dielne; Jaroslav Korda, riaditeľ mešť. školy  Martin Košinár, murársky polir; Jaroslav Šnajdár, súkr. úradník; František Zupka, kovorobotník; poslanec N.S.; Filip Štern, inštalatér; Vojtech Pobjecký, maloživnostník; Timot Čimo, mäsiar; Jozef Ábel, roľník; Michal Chrenko, automechanik; Róbert Königstein, inštalatér. Proti voľbám podal námietky Ján Beránek, veľkopredajca tabaku, ktoré však boli krajinským úradom zamietnuté.

Uvidíme, koľko voličov  sa zúčastní voľby tento rok a aké mená sa napokon budú prezentovať v rokovacej miestnosti mestského zastupiteľstva.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel