Triatlonistu Kuba povedie špičkový tréner

  • Šport / Ostatné športy
  • 22. septembra 2018, 14:00

Piešťanský triatlonista Ondrej Kubo zaznamenal ďalší vynikajúci výsledok v elitnej sérii Ironman. Na pretekoch Ironman 70.3 Rügen v Nemecku obsadil v silnej konkurencii šieste miesto a opäť potvrdil, že sa môže rovnať s najlepšími svetovými triatlonistami. Pre posun medzi úplnú elitu začal spoluprácu s renomovaným trénerom Lubošom Bílkom.

Ondrej Kubo (vľavo) skončil na pretekoch Ironman 70.3 Rügen šiesty. © archív Ondreja Kuba

Minulý víkend ste sa predstavili na ďalšom podujatí prestížnej série Ironman, kde ste obsadili výborné šieste miesto. Ako ste spokojný so svojím výkonom?

Išlo o moje druhé preteky v tejto sérii, keď som štartoval ako profesionál. Šieste miesto ma veľmi teší, ale zároveň mi preteky opäť ukázali, kde ešte mám rezervy. Na piate miesto, ktoré ako posledné berie finančnú odmenu, som stratil niečo vyše 30 sekúnd. To zamrzí.

Môžete v krátkosti popísať priebeh pretekov, ako ste ich vnímali z pohľadu pretekára?

Začínali sa plávaním, ktoré malo mať 1,9 kilometra. Mne však GPS nameralo skoro 2200 metrov, to pre mňa ako neplavca znamenalo väčšiu stratu na čelo. Z vody som vychádzal na 19. mieste. Potom však nasledovala moja obľúbená cyklistika. Tá mala dve kolá po kvalitných nemeckých cestách v mierne zvlnenom profile. Po prvom kole som bol už na desiatom mieste a do depa na bežeckú časť som prichádzal ôsmy. Tu som zaznamenal najlepší pokrok a aj náskok pred prenasledovateľmi.

Bežecká časť mala asi 400-metrový úsek so stúpaním 11 percent, ktorý sa bežal štyrikrát. Po 90-kilometrovej cyklistike je veľké umenie nezačať kráčať a mentálne taký kopec vybehnúť. V behu som bol schopný sa posunúť ešte o dve pozície, keď som až do samotného záveru bojoval o šieste miesto. Počas bežeckej časti som si prešiel aj menšou krízou, ale, našťastie, to nebolo nič vážne, neprepadol som sa v poradí.

Piešťanec s elitným nemeckým triatlonistom Patrickom Langem.

Teda sa dá povedať, že najviac vám sadla cyklistika. Mala trať nejaké špecifiká, ktoré možno ešte spomenúť?

Ako som spomínal, krásne cesty bez dier. Profil trate mi vyhovoval a mohol som využiť svoje cyklistické prednosti. Pre zaujímavosť, moja priemerná rýchlosť bola 43,7 km/h a, samozrejme, potom ešte polmaratón, ktorý nebol úplne ľahký pre spomínaný 11-percentný kopec.

Všimol som si, že ste cyklistiku absolvovali na novom triatlonovom špeciáli. Môžete nám o tom prezradiť viac? Ako sa vám na ňom jazdí a v čom je lepší ako predošlý?

Áno, dostal som od svojho sponzora CykloAgent krásnu cyklistickú časovku. A nielen rám. Tu sú dôležité aj kolesá, tie tiež v ničom nezaostávajú za krásou rámu. Ide o talianskeho výrobcu a rám je neskutočne tuhý a dlho vylaďovaný v aerodynamickom tuneli. Tieto kúsky sa pohybujú cenovo na úrovni áut. Bicykel mám len zapožičaný vždy na tie dôležité preteky.

Už možno prezradiť ďalšiu veľkú novinku, že začínate spoluprácu s renomovaným českým trénerom Lubošom Bílkom, ktorý vedie aj triatlonovú superstar Sebastiana Kienleho…

Je to tak, po týchto pretekoch som začal spolupracovať s jedným z najlepších trénerov v triatlone. Po mojom výsledku v poľskej Gdynii sa mi ozval tréner Luboš Bílek. Rozhodol som sa, že skúsime zapracovať na mojej výkonnosti a Luboš vo mne vidí veľký potenciál minimálne na česko-slovenskej scéne. Je to Čech, ktorý ale dlhodobo pôsobí v Nemecku, a chcel by mať aj takéhoto triatlonistu.

Na aké ďalšie preteky idete momentálne zameriavať svoju koncentráciu?

V decembri ma ešte čakajú veľké preteky v Bahrajne. Sú to regionálne majstrovstvá, kde bude silná konkurencia. Teraz si chvíľu oddýchnem a začnem prípravu práve na tento cieľ.

Tomáš Horký

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela