Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba
  • 22. septembra 2018, 18:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, slovenský džez sa prezentuje v medzinárodnom meradle na rešpektovanej úrovni.

Babic
Ján Babič (Autor: apt)

V priebehu roka sa na Slovensku usporiada viacero podujatí za účasti domácich umelcov a najlepších džezových interpretov z Európy i zo sveta. Aj klubová činnosť má svoju pravidelnosť a hustotu. Vysielanie rozhlasových staníc a televízie dávajú časový priestor prezentácii džezu. Ročne vydajú kapely okolo dvadsať albumov. Je pozoruhodné, že vysoká úroveň slovenského džezu pochádza iba z entuziazmu samotných hráčov. Na Slovensku sa džezu systematicky nevenuje vzdelávanie na žiadnej úrovni školstva. Činných a aktívne koncertujúcich je aj napriek tomu veľa. Jedným je študentský big-band Swingless Jazz Ensemble zameraný na swingovú hudbu. Dovolím si citát: „Zámerom založenia orchestra bolo dať možnosť mladým hudobníkom vzdelávať sa aj v oblasti džezu, čo je doteraz v slovenskom školstve zriedkavý jav.“ Zároveň ma však celá situácia privádza do pochybností, či to takto, „bez účasti štátu“, nie je vlastne lepšie.

Podoby džezu sa venujú aktuálnemu dianiu. Bude to tak aj v nedeľu, keď sa skončí festival Jazz pod hradom v Trenčíne, trvajúci od 21. do 23. septembra. Mapujeme napríklad aj medzinárodnú súťaž mladých kapiel Žilina International Jazz Contest v dňoch 25. a 26. septembra. V našom meste to bzučí džezom po celý rok. V bare La Musica zahrá 21. septembra Ondřej Štveráček Trio. Jedna z vyhľadávaných základní džezu je práve u nás, oplatí sa ju navštíviť a zveľaďovať. O tom všetkom v relácii Podoby džezu v nedeľu o 20. hodine.

Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila