Úroda orechov láka zberačov, hoci niektoré sčerneli

  • Spravodajstvo / Región
  • 21. septembra 2018, 10:00

Popri cestách v regióne sa opäť objavujú zberači orechov. Ich sklamanie je veľké. Orechy, ktorých úroda sa zdala byť ešte začiatkom leta rozprávková, sa po striedaní sucha a výdatných prívalových dažďoch zmenili na nepoznanie. Zeleno sfarbené dužinaté šupky sčerneli, zmazľaveli. Plody orechov pripomínajúce čierne loptičky začali opadávať.

Orechy tento rok napadla choroba zvaná baktériová škvrnitosť. (Autor: vd)

Niektorým zberačom to neprekáža, iných to od zberu odrádza. Je či nie je takýto orech dobrý do koláčov či buchiet? „Najskôr ma čierne plody odradili, no keď som nohou orech rozdrvila, vo vnútri bolo zdravé jadro. Nazbierala som plnú tašku a doma ich uložila na sito, aby sa vysušili. Mazľavá čierna dužina po pár dňoch na slnku uschla a orechy som potom porozbíjala a zdravé jadrá vybrala,“ porozprávala svoje skúsenosti piešťanská gazdinka.

Chorobu orechov, ktorá postihla Piešťany a okolité obce, popísal predseda záhradkárskeho spolku v Dubovanoch Julian Strečanský, bývalý pracovník Výskumného ústavu rastlinnej výroby v Piešťanoch: „Ide o rozšírenú chorobu – baktériovú škvrnitosť. Aj ja mám doma štyri orechy, ktoré po výdatných dažďoch postihla. Šíri sa najmä za daždivého a chladného počasia. Baktérie nemusia prejsť do jadra, ale ak sa to stane, jadro hnedne a postupne vysychá.“

Na kopaniciach úroda orechov napadnutá chorobami nie je. Čakajú na zberačov.

Baktériovú škvrnitosť spôsobuje baktéria Xanthomonas arboricola pv. Juglans. Napáda listy, mladé výhonky aj zelené plody. Odborníci odporúčajú použiť preventívne už na jar postreky na báze medi, pretože niekedy aj jeden-dva jarné dažde spustia bakteriálne ochorenie. Vhodné sú i proti podobnému ochoreniu – antaknóza listov orecha, ktorú spôsobuje huba Gnomia leptostyla. Prvý postrek treba urobiť tesne pred kvitnutím, druhý po odkvitnutí, tretí o dva týždne neskôr. Preventívne sa však, ak máte orech v záhrade, zbavte na jeseň napadnutého lístia a opadaných šupiek či plodov. Spáľte ich.

A ešte upozornenie pre všetkých, čo doma orechy nemajú, ale sa za nimi vyberú k cestám. Pre bezpečnosť vlastnú i ostatných účastníkov cestnej premávky polícia odporúča obliecť si reflexnú vestu či použiť akékoľvek výrazné oblečenie, lebo zrána a k večeru je slabšia viditeľnosť.

Viera Dusíková

Pri zbieraní pri cestách použite reflexné oblečenie, aby vás autá nezachytili.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava