Cestovanie mestskými autobusmi bude plné zmien

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 21. septembra 2018, 09:00

Piešťany čaká rušenie zastávok mestskej autobusovej dopravy, ale i zriadenie nových. Vyplýva to z materiálu, ktorý mali mestské komisie pridelené v úvode septembra na prerokovanie. Spracovať nový koncept mestskej dopravy na území mesta zaviazali poslanci radnicu ešte v minulom roku.

V prípade realizácie zmeny koncepcie autobusovej dopravy v Piešťanoch vzniknú nové zastávky, niektoré zaniknú a zmenia sa aj trasy autobusov. (Autor: gak)

Nový koncept mestskej autobusovej dopravy (MAD) vznikol ako podnet pre každoročné zvyšovanie dotácií na MAD v Piešťanoch. V tomto roku atakuje hranicu už pol milióna eur a podľa poslancov autobusy čím ďalej, tým viac zívajú prázdnotou.

Naopak, v centre mesta sa neustále zvyšuje množstvo osobných automobilov. Poslanci tak usúdili, že je to i v dôsledku neatraktívnosti autobusovej dopravy, ktorá vraj nereflektuje súčasné požiadavky na smerovanie trás autobusov či ich jazdný harmonogram. A tak pre tento rok vyčlenili v rozpočte 50-tisíc eur na spracovanie optimalizácie MAD.

Špecializovaná firma, ktorú radnica na tento účel vybrala v úvode tohto roka, využitie MAD v Piešťanoch skúmala a výsledkom jej práce bol návrh v zásade troch možností ďalšieho riešenia. Prvý bol zameraný na úsporu mestských financií a množstvo spojov či trás za týmto účelom výrazne redukoval. Druhý variant navrhoval zásadné riešenia trás, zmeny zastávok, ale aj zväčšenie frekvencie jednotlivých spojov. Tretí návrh bol akýsi kompromis medzi obomi spôsobmi optimalizovania a rovnako ako prvá možnosť bol zameraný hlavne na zníženie súčasného dotovania MAD.

Poslanci na májovom zasadnutí odporučili vypracovať variant, ktorý síce verejné prostriedky zásadne nešetrí, ale má jazdu v MAD zatraktívniť. To by malo mať v budúcnosti i priamy vplyv na úsporu verejných peňazí, nakoľko podľa tvrdenia spracovateľov pri tomto riešení by narástol počet prepravených osôb až dvojnásobne. Zo súčasných 2500 prepravených pasažierov denne na päťtisíc. Tým by narástol aj objem tržieb z cestovného, čo by v konečnom dôsledku mohlo výšku dotácií z mestskej kasy výrazne eliminovať.

V úvode tohto mesiaca sa tak na rokovanie mestských odborných komisií dostal čiastkový materiál, ktorý rieši rušenie, ponechanie či vybudovanie nových zastávok MAD v jednotlivých lokalitách mesta. V centre by ostali pri Auparku, vojenských kúpeľoch či na Teplickej ulici a nové by mali pribudnúť v oboch smeroch na Rázusovej ulici, pred križovatkou s Kukučínovou ulicou a tiež na Bernolákovej ulici.

Zmeny by čakalo aj sídlisko Nikola Teslu a zastávky pri vlakovej stanici. Zrušená by bola na Krajinskej ceste a taktiež zástavka Mlyny, naopak, nové by sa zriadili na Bratislavskej ceste pred križovatkou s Ulicou Dominika Tatarku a na Priemyselnej ulici pred TAVOS-om.

Aj na sídlisku Pri Váhu by nastali zmeny, keďže by už autobusy nestáli pri Službách mesta Piešťany, ale na Ulici E. Belluša pred križovatkou s Nábrežím I. Krasku. Pôvodná zástavka v strede Ulice E. Belluša by bola premiestnená obojsmerne na jej koniec pred križovatkou s Valovou.

Veľkých zmien zastávok sa má dočkať Floreát. Došlo by k zrušeniu zastávky pred Lemonom a, naopak, pribudla by zástavka na druhej strane Krajinskej cesty oproti súčasnej pred Krajinským mostom. Na Floreáte by pribudla aj obojsmerná zastávka na Kupeckého ulici, na Vážskej ulici pred križovatkou s Veternou ulicou a na Veternej pred križovatkou s Robotníckou a križovatkou s Dlhou ulicou. Naopak, zámer počíta so zrušením zastávok na uliciach Kúpeľná a Rybná.

Najrevolučnejšie zmeny by podľa návrhu nastali v starých Piešťanoch. Pribudla by tam obojsmerná zastávka na Bratislavskej ceste pred križovatkou s Mojmírovou ulicou a tiež aj pred križovatkou s ulicou Mýtny rad. Obojsmerná by bola aj na Dubovej ulici pred križovatkou s ulicou Na Lehote.

V opačnom smere by pribudla zastávka na Kláštorskej ulici a v strede Jánošíkovej ulice, na ulici Pod Párovcami pred križovatkou so Žilinskou cestou, na ulici Bodona pred križovatkou s ulicou Pod Párovcami a na Valovej pred križovatkou s ulicou Pod Párovcami.

Zrušiť by sa mali zastávky na uliciach Dubová, Kláštorská, Vŕšok, Orviský kút, Jánošíkova pri pohostinstve, na Bodone na jej súčasnom mieste a súčasná zastávka Hoštáky.

Ako naznačuje rušenie zastávok a ich nové umiestnenie, v ďalšom zrejme dôjde i k zmene trasovania autobusovej dopravy na území kúpeľného mesta a možno i k skráteniu intervalov príchodov autobusov na jednotlivé zastávky. To však predložený materiál neobsahuje, a tak dotiahnutie tejto koncepcie MAD i na to naviazanú koncepciu parkovania v centre mesta zrejme ostane na pleciach až novozvoleným zástupcom občanov.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav