Behom si uctia legendu

  • Šport / Ostatné športy
  • 21. septembra 2018, 18:00

Na Srdiečku pod Chopkom sa opäť stretnú pretekári zo Slovenska aj zahraničia, rodina a priatelia Vlada Plulíka, ale aj tí, ktorí ho osobne nepoznali, aby behom do vrchu vzdali úctu slovenskej horolezeckej legende. Je to už desať rokov, odkedy tento Piešťanec nezostúpil z himalájskej osemtisícovky.

Horolezec Vlado Plulík je nezvestný už desať rokov. © OZ Vlada Plulíka

Preteky organizované na jeho počesť a pamiatku sa budú tento rok konať v sobotu 22. septembra o 11. hodine od hotela Srdiečko.

Memoriál Vlada Plulíka je beh na trase dlhej šesť kilometrov, zaradený do Slovenského pohára behu do vrchu. Horská trať s finišom na Chopku (2024 m n.m.) má prevýšenie viac ako 800 metrov, čo z neho robí jeden z najunikátnejších horských behov na Slovensku.

Pre tých, ktorí uprednostňujú chôdzu pred behom, organizátori pripravili aj turistický výstup. Nie je potrebná žiadna registrácia, stačí prísť 11:05 na štart a vyraziť. Po minuloročnej premiére detských behov sa najmenší na trať postavia opäť. Pre kamzíkov (deti do 6 rokov) a rysy (deti do 12 rokov) je pripravená trať na 200, respektíve 500 metrov.

Vyskákať svalovicu môžu účastníci podujatia na večernom koncerte piešťanskej kapely Slniečko, ktorý sa bude konať v Šerpa bare na Chate Trangoška.

Kto bol Vlado Plulík

Ľudia si V. Plulíka pamätajú ako bežca, bikera, freeride lyžiara či horolezca. Je autorom mnohých prvovýstupov, hodnotných prelezov technických ciest a reťazoviek vo Vysokých Tatrách. Získal viacero ocenení za Výstupy roka Slovenského horolezeckého spolku JAMES.

V roku 1998 stál na vrchole Mount Everestu (8848 m n.m.), kam vyliezol cestou zo severu bez použitia umelého kyslíka, a v roku 2008 vystúpil na vrchol Gašerbrumu alpským štýlom. Zo svojich horolezeckých športových podujatí si však najviac cenil zimný a letný sólo nonstop prelez hlavného hrebeňa Vysokých Tatier.

Od 26. júna 2008, keď nezostúpil z Broad Peaku (8024 m n.m.), je nezvestný.

(ts)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel