Cinematik oživil Piešťany

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 18. septembra 2018, 10:00

Už trinásty ročník Cinematiku sa v Piešťanoch niesol v znamení dobrých filmov, výbornej zábavy či zaujímavých sprievodných podujatí. Pri čísle trinásť sa väčšina ľudí zháči a na um im pre povery prídu všelijaké myšlienky. Tie síce podporovali niektoré premietané filmy, ale už otvárací ceremoniál zmazal všetky čierne pochybnosti. Organizátori festivalu sa k tomu postavili veľmi pozitívne. „Ak nebudeme nič zlé čakať, nič zlé sa nestane,“ poznamenali.

Na otváracom ceremoniáli popriali festivalu všetko dobré. (Autor: dan)

A ani sa nestalo, práve naopak. Povestná trinástka priniesla Cinematiku iba pochvalu, ocenenie výbornej organizácie a skvelé zážitky. „Trinásť rokov tiež znamená, že z festivalu sa stalo niečo dobré, pekné a tradičné, čo neodmysliteľne patrí ku koncu leta v Piešťanoch,“ hovorí člen programového tímu Peter Konečný.

Počas týždenného trvania festivalu sa v meste zmenila aj atmosféra. Cinematik neprináša iba kvalitnú filmovú produkciu, ale aj život do miest, kde sa inak veľa ľudí nepremelie. Jasným príkladom je voľná plocha pred Domom umenia, kde vyrástol stan s koncertným pódiom, bar, stánky s občerstvením či Bažant Kinematograf.

Uveličení diváci sú schopní zhliadnuť aj tri filmy po sebe na rôznych miestach, niektorí si vyberajú podľa sály. „Ja chodím na všetky iba do Domu umenia,“ hovorí divák Tomáš. Najväčšie jednosálové kino na Slovensku, ktorým Dom umenia disponuje, je totiž silným zážitkom.

Diváci mali možnosť osobitne oceniť každý jeden film a ceny ani tento rok neboli až takým veľkým prekvapením. Hlavnú cenu, cenu poroty a takisto aj cenu divákov si odniesol film Studená vojna o dychberúcom príbehu dvoch ľudí, ktorí nedokážu byť spolu ani od seba.

Cena pre najlepší dokument prischla Prípadu Kalmus, kde je ústrednou osobou kontroverzný piešťanský umelec Peter Kalmus. Cenu primátora získal film Posledný autoportrét, v ktorom slávny slovenský dokumentarista Marek Kuboš uvažuje o konci svojej kariéry.

Ceny sú rozdané, premietačky vypnuté a plátna zbalené. Úžasná festivalová atmosféra Piešťan odišla spolu so Cinematikom, všetkým nám však zostali krásne spomienky. Preto väčšina Piešťancov nebude chýbať ani na ďalšom ročníku.

Daniela Serišová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava