Hudobný tip: Mac Miller

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba
  • 16. septembra 2018, 18:00

V rubrike predstavujeme albumy, ktoré stoja za vypočutie. Či už ide o známe, neznáme, či neprávom prehliadané tituly, vždy sa snažíme nachádzať svojské, unikátne odklony od bežnej produkcie.

© Complex

Vo večerných piatkových hodinách sa začala servermi šíriť správa, že vo veku 26 rokov zomrel pittsburský raper, producent a spevák Mac Miller. Prierez jeho tvorby bude náplňou tohtotýždňového hudobného tipu.

Miller prešiel v priebehu necelých štyroch rokov, ktoré ubehli od jeho mixtapu K.I.D.S z roku 2010 a série prelomových nahrávok Faces, The Divine Femine alebo Swimming, mimoriadnou zmenou. Od chalana rapujúceho o mrazenej pizzi a nikoch do polohy, v ktorej demonštruje flexibilnosť a polohovú univerzálnosť hip-hopovej hudby. V roku 2014 na hodinu a pol dlhom mixtape Faces (ktorý aj produkoval) premiešal hip-hop nahusto s džezovou hudbou len rok potom, čo na mixtape Delusional Thomas prechodne zakotvil v horrorcorových žánrových končinách.

Na posledných dvoch štúdiových albumoch Divine Femine a Swimming sa v jeho tvorbe dlhodobo akcentovali najmä soulové, džezové a R&B vplyvy. Z Millera sa stal hudobník prepájajúci svoj rapový základ so sofistikovaným glamourom. Jeho prejav si osvojil nadľahčené a baladické roviny, podfarbené atmosférickými, éterickými inštrumentálkami.

Mac Miller vyčnieval spomedzi svojich súčasníkov schopnosťou obratne miešať rôznorodé prvky a žánre populárnej hudby. Opakovane dokazoval, aké dôležité je v súčasnej hudbe neselektovať pojmy „pop“ a „experiment“, aké zbytočné je pevne škatuľkovať a aké nudné sú vopred budované očakávania. Millerova tvorba je v prvom rade o slobode.

Michael Papcun

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila