Prvé extraligové víťazstvo hádzanárov nad Prešovom z iného uhla

  • Šport / Hádzaná
  • 14. septembra 2018, 18:00

Sobotňajšie víťazstvo hádzanárov MHK Piešťany nad Tatranom Prešov v pomere 34:31 bolo určite najväčším prekvapením druhého kola hádzanárskej extraligy mužov sezóny 2018/19. Prešovčania síce neprišli v najsilnejšej zostave, no aj tak sa čakalo ich hladké víťazstvo…

Piešťanci zaskočili Prešovčanov a v Diplomat aréne vyhrali 34:31. © Ladislav Duračka

Hádzanári Piešťan totiž počas svojho pôsobenia v najvyššej slovenskej súťaži i v jednom ročníku federálnej ligy (1992/93) nad Prešovom nikdy nevyhrali. Naposledy sa tieto mužstvá stretli o extraligové body na jeseň roku 1997. V oboch zápasoch utŕžili Piešťanci vysoké prehry. V úvodnom kole ročníka 1997/98 im pred 21 rokmi podľahli doma 11:30, potom v odvete v Prešove dokonca 8:36. Sobotňajším nečakaným víťazstvom však zverenci trénera Martina Nedorosta dali zabudnúť na spomínané debakle.

Pamätníkmi na oba zápasy boli, ale už v nových funkciách, Martin Nedorost a Stanislav Kolpak. Obaja boli vtedy hráčmi a hrali na poste pivota. V sobotu už sedeli na lavičkách svojich mužstiev ako tréneri. Ďalší vtedajší hráč Piešťan Peter Palec funguje dnes v MHK vo funkcii riaditeľa klubu.

Aktérom sobotňajšieho duelu v Piešťanoch, ktorý si pamätá na posledné súboje Piešťancov s Prešovčanmi, bol i Marián Jahodka, ktorý bol delegátom stretnutia. Pred 21 rokmi však spolu s Landsfeldom oba spomínané duely Piešťancov s Tatranom rozhodoval.

Z trénerskej dvojice mal určite viac skúseností Kolpak, ktorý v sobotu úspešne uplatňoval zaujímavú taktiku. Viackrát v zápase, hlavne však počas oslabení, poslal počas útočenia namiesto brankára do hry ďalšieho hráča. Aj vďaka tomuto taktickému manévru dali hostia v oslabení zopár gólov. Naopak, Piešťanci využili prázdnu bránku hostí na strelenie gólu len raz.

Martin Nedorost zasa v záverečnej štvrťhodine nasadil na Sašu Radčenka len 172 centimetrov vysokého Petra Kotulu. Ten Prešovčana doslova vypojil z hry a Radčenkovi mladí spoluhráči začali robiť chyby, čo hráči MHK využili na obrat v skóre a získanie potrebného náskoku. Nečudo, že po poslednom hvizde rozhodcov vďační diváci odmenili výkon hráčov MHK búrlivým potleskom v stoji a skandovaním: Ďakujeme!

Škoda, že na stretnutie neprišlo viac divákov. Na koho chcú prísť, keď nie na mnohonásobného majstra, ktorý má dostatočne široký káder so skúsenosťami z vrcholných medzinárodných súťaží?

Štefan Gregorička

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela