Reklamný smog stále irituje

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 13. septembra 2018, 09:00

Sú reklamy cirkusantov na stĺpoch piešťanského mestského osvetlenia umiestnené legálne? Takúto otázku sme dostali prostredníctvom redakčného e-mailu od nášho čitateľa. A keďže slovenská spoločnosť začína byť už na reklamný smog precitlivená, obrátili sme sa na kompetentných.

Len na Staničnej ulici sedem takýchto obojstranných pútačov lákalo do cirkusu. (Autor: pror)

Verejné osvetlenie patri v kúpeľnom meste pod správu Služieb mesta Piešťany. S otázkami sme preto oslovili riaditeľku organizácie Hanu Dupkaničovú. „V súčasnosti je v Piešťanoch prítomný cirkus a za umiestnenie svojich reklamných pútačov riadne zaplatil. Celkovo ide o 30 stĺpov pouličného osvetlenia, za prenájom ktorých uhradil 70,36 eur,“ vysvetlila nám riaditeľka.

V Piešťanoch, najmä ich okrajových častiach, sa však často stretávame s rôznymi dvojnožkami či len tak opretými jednostrannými pútačmi, ktoré lákajú ľudí na podujatia mimo okresného mesta. Zväčša stoja na mestskom pozemku a nik za ne neplatí. Kontrolovať by to mala mestská polícia, no tej chýbajú informácie i personál, aby nelegálnu reklamu mohla včas identifikovať.

Faktom však je, že proti reklamnému smogu v uliciach mesta sa prednedávnom rozhodli zabojovať i poslanci mestského zastupiteľstva. Podľa uznesenia, ktoré zastupiteľstvo schválilo ešte vo februári tohto roka, má radnica vypracovať metodiku umiestňovania reklám na území mesta. Podľa nej by malo byť okrem iného jasné aj laickej verejnosti, či konkrétny reklamný pútač je na verejnom priestranstve umiestnený legálne. Zároveň mesto za pomoci tejto smernice má mať aj možnosť množstvo, vzhľad a počet reklamných pútačov regulovať.

Ak by radnica vôľu poslancov rešpektovala a patričné všeobecne záväzné nariadenie na schválenie pripravila, nemusel by sa náš čitateľ pýtať, či je spomínaná reklama cirkusu Aleš na stĺpoch verejného osvetlenia legálna. Na plagáte by však mohlo byť napríklad umiestnené registračné číslo povolenia, prípadne s pečiatkou mestského úradu.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav