Prípad Kalmus premiéruje na Cinematiku

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 13. septembra 2018, 16:00

Rodák z Piešťan, výtvarník, aktivista a kontroverzná osobnosť spoločenského života, Peter Kalmus, sa dočkal pocty v podobe celovečerného filmu. Snímka s názvom Prípad Kalmus bude mať premiéru už v piatok 14. septembra o 20. hodine v piešťanskom kine Fontána v rámci 13. ročníka medzinárodného filmového festivalu Cinematik. A je sa na čo tešiť.

Film bude mať premiéru v kine Fontána v piatok 14. septembra o 20.00 h © Cinematik

Monštrám 20. storočia rodáci odhaľujú pamätné dosky a busty. Aktivista, performer a výtvarník Peter Kalmus zasahuje. Láme kosáky, na komunistické hlavy útočí červenou farbou, na fašistov blatom, jeho bojiskom je verejný priestor. Tak znejú úvodné slová popisu k filmu Prípad Kalmus, ktorý sa nakrúcal posledné tri roky v Piešťanoch, Ko
šiciach aj v Nemecku.

Na piatkové premietanie sa P. Kalmus teší, film však ešte nevidel. „Boli nakrútené desiatky filmových hodín, výsledok má 81 minút,“ povedal výtvarník, ktorý je veľmi rád, že premietať budú v kine Fontána v rámci festivalu. „Cinematik pre mňa ako pre Piešťanca znamená to, čo Pohoda pre Trenčín,“ skonštatoval. Pôvodne mala byť premiéra už v letnom kine, ktoré podľa sľubov predstaviteľov mesta malo byť v tomto volebnom období hotové, no to si zatiaľ môžu návštevníci pozrieť len cez plot.

Prípad Kalmus zachytáva život piešťanského rodáka. Snímka je nakrútená ako dokument, nachádzajú sa v nej rozhovory, dokonca aj s otcom P. Kalmusa, ktorý žije v Nemecku. „Režisér mal pripravený perfektný scenár. Samozrejme, v každom smere sú improvizácie, no ja som sa absolútne podriadil tímu, ktorý som mal okolo seba. Nakrúcanie bolo super,“ uviedol výtvarník.

Prezradil, že obsah filmu je aj o jeho tvorbe, živote či aktivizme. „Diváci uvidia moje pohľady na život, na rodinu, smrť. Nakrúcali sme v Ratnovciach pri alveku na cintoríne. Behávam maratóny, takže bol tam aj šport, máčanie sa v mŕtvom ramene Váhu. To všetko sme natočili, ale sám neviem, čo napokon tvorcovia do filmu zaradili,“ skonštatoval P. Kalmus, ktorý napriek niekoľkým náročným scénam podľa svojich slov sám sebe závidel taký perfektný tím ľudí, aký sa pri tvorbe zišiel.

Stať sa ústrednou postavou takéhoto diela je veľká skúsenosť. „Je to veľmi skoro vzhľadom na môj vek, lebo ešte sa nechystám zomrieť. Bolo to, samozrejme, príjemné, no zároveň také stresujúce, šokujúce prekvapenie ako pre každého, kto sa dozvie, že sa bude o ňom točiť celovečerný film.“

Peter Kalmus si výsledok nepozrie ani počas premietania Cinematiku. „Súčasťou večera bude čosi ako predstavenie, ale to je prekvapenie pre návštevníkov kina Fontána,“ dodal na záver tajomne. Je však zvedavý, ako film prijmú diváci. „Teším sa, ale je to zodpovednosť, a to najmä pre tím okolo režiséra. Ten chce film premietať aj na zahraničných festivaloch,“ dodal na záver.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel