VIDEO Na piešťanskom nebi sa rozpútali bojové súboje

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 12. septembra 2018, 14:00

Už dvanásty raz si mohli celé rodiny z Piešťan a okolia užiť Deň ozbrojených zložiek v priestoroch Vojenského historického ústavu – Múzejného oddelenia Piešťany, ktorý sa uskutočnil v sobotu 8. septembra. Predstavenie rôznych bezpečnostných i záchranárskych zložiek sa z piatkového podujatia pre školákov v minulosti rozvinulo na obľúbenú masovú akciu.

Jazdná polícia na svojich hnedákoch pred divákmi zdolávala rôzne prekážky. (Autor: pror)

Badať to bolo už len tým, že v okolí letiska sa nedalo poriadne zaparkovať. V rozľahlom areáli vojenského historického múzea sa však množstvo ľudí pomedzi exponáty rýchlo rozplynulo, takže žiadna tlačenica nehrozila. Iba ak pri bohatom programe dynamických ukážok.

Úvod programu odštartoval dvojnásobný prelet vojenských bojových stíhačiek MiG-29. Zvuk ich burácajúcich motorov a majestátny vzhľad jedenásťtonových lietajúcich strojov vyvolal potlesk, ale i detské nadšené výkriky.

Nasledoval zoskok padákových špecialistov z pomerne malej výšky, a tak aj ich vyskočenie z lietadla bolo pozorovateľné zo zeme voľným okom. Ich doskok do vyhradeného priestoru sprevádzal mohutný potlesk.

Dychvyrážajúci súboj sa zasa odohrával na oblohe nad letiskom. Stíhacie stroje z obdobia druhej svetovej vojny ukázali, že sú ešte stále manévrovania schopné a ich piloti z Retro Sky Team Košice naozaj zruční.

Drobci si mohli siahnuť aj na policajnú výzbroj.

Po streľbe v oblakoch nasledovala paľba na zemi. Povely, šušťavé plazenie sa po zemi a rata-tata-ta. To už ale nebojovali sovietski vojaci s nemeckými, ukážka mala priblížiť nácvik bojových činnosti peších vojsk Československej ľudovej armády. Vystrelené nábojnice slepých patrónov sa po skončení stali vďačnou a cennou trofejou prizerajúcich sa drobcov.

Opäť nechýbali ani policajné zložky a ich jazdci na koňoch si vyslúžili potlesk za názorné cvičenie, ako svojich štvornohých pomocníkov pripravujú na stretnutie s pouličnými výtržníkmi. Hnedáci sa nedali hneď tak vyviesť z miery, hoci im za zadkom búchali petardy či hučali sirény. Že sú dobre cvičení a nebojácni, dokázali aj pri zdolávaní horiacich prekážok.

Okrem stálych expozícií vojenského múzea mali v areáli svoje stanoviská rozložené i zložky vojenskej, finančnej a mestskej polície aj priaznivci vojenskej histórie. K dobrej nálade počas Dňa bezpečnostných zložiek prispelo aj slnečné počasie, takže hojná účasť a rozžiarené oči najmenších návštevníkov sa zrejme v budúcnosti pretaví v náborových centrách bezpečnostných zložiek.

Jozef Vojčiniak

Vojenské stíhačky MiG-29 preleteli nad letiskom aj za použitia forsáže.
Klub historických motostrelcov Československej ľudovej armády – KVH Kolíňany.
Diváci mali k dispozícii množstvo exponátov vojenského múzea.
Stíhačky mohli drobci obdivovať aj na zemi.
Vzdušný súboj napodobňujúci boje v období druhej svetovej vojny.
Parašutistickí špecialisti pristávali na ploche letiska uprostred nadšených divákov.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava