Prindiši hostili domácich aj prezidenta

  • Spravodajstvo / Región
  • 11. septembra 2018, 16:00

Na uličnej akcii – Prindiši hostia domácich sa v Drahovciach minulý štvrtok zastavil aj prezident republiky Andrej Kiska. Privítali ho spevom folkloristi z Kolovrátka a hudobníci, ktorí si hovoria Tí dva. Domáci, ktorí sa do Drahoviec nasťahovali, aby tu žili a splynuli s rodákmi, ho hostili kráľovsky – makovými šiškami, buchtami a šúľancami, tvarohovými koláčikmi i závinmi.

Andrej Kiska v zástere naberal guláš do misiek drahovským deťom. (Autor: vd)

Príhovor mal organizátor akcie Miroslav Ledecký, ktorý vychválil Drahovčanov do nebies, no jemne prezidentovi naznačil, že týmto šikovným ľuďom chýba jediné – kanalizácia. Keďže prindiši mali uvarený kotol gulášu, opásali Kiskovi zásteru a ten naložil porciu chutného pokrmu zopár chlapcom, čo sa motali okolo kotla. „Bol pre mňa neuveriteľný zážitok podať ruku nášmu prezidentovi. A zhoda okolností spôsobila, že mal na sebe moju zásteru, keď nakladal guláš. Bolo tiež úžasné, keď ochutnával moje makové šišky, ktoré sa robili tradične v mojej rodnej obci. Ďakujem Mirkovi Ledeckému, že ma konečne po 28 rokoch prijal niekto oficiálne do obce,“ zneli slová „prindišky“ Denisy Karabovej.

Podobne ako v Piešťanoch sa z davu ozýval silne najmä jeden hlas, ktorý prezidenta častoval rôznymi expresívnymi prívlastkami. „Veď je demokracia, môže si povedať, čo chce,“ bránila slobodu slova uvedeného občana jeho spriaznená duša. Dobrú náladu však neskazil, aj keď sa prezident v prítomnosti Drahovčanov zdržal len asi polhodinu.

„Hovorili mi, že z prindiša sa môže stať domáci po 25 rokoch. Ale to je otázka skôr pre domácich. Ja sa už cítim ako doma. Bývam tu už od roku 1987, prevádzkujem svoju živnosť a napríklad organizujem Majstrovstvá Slovenska v kosení ručnou kosou. Jednoducho, ja sa už cítim ako domáci. Netajím, že kandidujem za starostu obce. Dlho to trvalo prehovoriť ma, lebo ja mám svoj biznis, svoje záujmy a mnoho cestujem po svete,“ odpovedal M. Ledecký na našu otázku, či návštevu prezidenta neorganizoval aj ako svoju predvolebnú kampaň.

Na otázku, či kominár môže priniesť Drahovčanom šťastie, odpovedal: „Práve to je tá nevýhoda, že ak by ma zvolili, všetky podnikateľské aktivity musím zastaviť. Ale rodina aj kolegovia ma podporili a povedali, že treba skúsiť niečo nové. Dve volebné obdobia som robil zástupcu starostu, takže skúsenosti so samosprávou mám, aj veľa plánov. Som neskutočne naštartovaný a nabudený na to, čo by sa všetko dalo v tejto obci robiť.“

Vzorom mu je o dva roky mladší brat, ktorý je starostom v Spišskom Hrhove. „Komunikujeme spolu, navštevujeme sa, beriem od neho veľmi veľa inšpirácie. Ale aj my sa máme čím pochváliť. Okolité dediny nám závidia činnosť našich kultúrnych, spoločenských aj záujmových organizácií. Jediné, čo závidíme iným, je kanalizácia. Tú obec sama nedokáže vybudovať, takže by nás potešilo, ak by prezident niekde o nás stratil slovo a pomohlo to,“ poznamenal M. Ledecký.

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav