11. september

  • Editoriál / Blogy
  • 11. septembra 2018, 09:00

Deň, ktorý zmenil svet. Dovtedajšie fikcie filmárov sa zmenili na krutú realitu. Amerika bola v plameňoch vinou samovražedných útokov teroristov.

kopunek
Gabo Kopúnek © apt

Už nikdy nebude, ako bolo predtým. Pád newyorských Dvojičiek i horiaci Pentagon sledovali milióny obyvateľov planéty aj naživo prostredníctvom televízneho vysielania. V ten deň začala tiež vysielať spravodajská televízia TA3 a k miliónom párov prekvapených očí sa pripojili aj tie moje.

Ani sedemnásť rokov po tomto útoku na baštu demokracie nie sú zodpovedané všetky otázky a existuje viacero „zaručených“ teórií, čo sa vlastne stalo a vlastne sa ani nemuselo stať. Pravdou, hoci trpkou, však zostáva, že kto seje vietor, musí očakávať búrku. A Američania boli v zahraničnej politike naozaj často až priveľmi agresívni.

Aj dnešný 11. september patrí k historickým dátumom. Do polnoci sa totiž musia odovzdať všetky kandidátky k novembrovým komunálnym voľbám. Týka sa to adeptov na starostov, primátorov aj poslancov. Tí, čo sa uchýlili pod krídla registrovaných politických strán, to majú jednoduchšie. Nezávislí kandidáti si musia na svoju kandidatúru vyzbierať podpisy spoluobčanov.

V prípade Piešťan je to päťsto podpisov. Zdá sa, že každý kandidát na primátora kúpeľného mesta si zvolil túto cestu. Koľko ich napokon bude, si musíme ešte počkať. Zatiaľ vieme o šiestich, ktorí by mali spomínané kvórum splniť. 11. september má pre Piešťancov veľký význam. Po tomto dni totiž dostanú možnosť voľby, akým smerom by sa malo ich mesto rozvíjať ďalej. Je to dar demokracie.

Gabo Kopúnek

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj