V Piešťanoch zahrala svetová špička

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba
  • 10. septembra 2018, 14:00

Devätnásty ročník Organových dní v Piešťanoch už je za nami. Posledný koncert patril ruskému špičkovému organistovi menom Daniel Zaretzky. V Dome umenia sa predviedol v piatok 7. septembra.

Ilustračné foto. (Autor: am)

Ruský interpret patrí k najlepším organistom vôbec. Z Piešťan mal dobrý dojem. „Veľmi sa mi páči mesto, veľa som sa dnes prechádzal. Sála Domu umenia mi pripomína tie v Rusku, lebo tam sú väčšinou organy práve v koncertných sálach, nie v chrámoch,“ uviedol Daniel Zaretzky. Počas jeho vystúpenia zaznel Bach, francúzska romantická hudba a ruská hudba, teda skladby virtuózne a technicky náročné.

Organové dni tento rok priniesli celkom päť koncertov, prvý sa uskutočnil v Evanjelickom kostole, na organe hral Mário Sedlár a spevácky ho sprevádzala Jana Pastorková.

Druhý koncert si návštevníci vychutnali vo Farskom kostole sv. Štefana. Na organe zahral Stanislav Šurin spoločne s Helmutom Hauskellerom, ktorý hral na panovej flaute.

Ďalšie tri koncerty si milovníci hudby užili v Dome umenia Piešťany. Ako prvý sa predstavil Američan David di Fiore, po ňom návštevníkov prilákal Francúz GeraudGuillemot a posledný koncert patril už spomínanému Danielovi Zaretzkemu.

S. Šurin ako jeden z organizátorov Organových dní potvrdil, že devätnásty ročník festivalu sa vydaril. „Obidva kostoly majú spojený koncert so slávnosťami svojej cirkvi. Bola tam veľmi príjemná atmosféra. Počas druhéhokoncertu, ktorý som hral s kolegom, hráčom na panovej flaute, sme mali veľmi sympatické publikum a príjemné reakcie,uviedol organista.

V Dome umenia sa po dlhých rokoch spolupráce S. Šurin cíti ako doma. „Nebolo tomu inak ani tento rok. Dokonca David di Fiore hral ako už býva zvykom v čase svojich narodenín a prichystali mu tu oslavu,“ prezradil S. Šurin.

Francúzsky organista G. Guillemot má vraj zasa zvyk, že chodí na kempingovom aute. „On príde, odstaví auto, stačí mu len slnečná energia, prípadne doplnenie vody. Zahrá a ide ďalej,“ povedal S. Šurin.

Návštevníci mali preto možnosť vidieť umenie rôznych tvarov a podôb. „Každý z nich bol iný, každý do toho dal kus seba, svoju dušu a momentálny stav,“ dodal na záver S. Šurin.

Budúci rok sa môžeme tešiť na jubilejný dvadsiaty ročník organových dní.

(am),

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava