Hudobný tip: VELVET UNDERGROUND – THE VELVET UNDERGROUND (1969)

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba
  • 9. septembra 2018, 19:00

V rubrike predstavujeme albumy, ktoré stoja za vypočutie. Či už ide o známe, neznáme, či neprávom prehliadané tituly, vždy sa snažíme nachádzať svojské, unikátne odklony od bežnej produkcie.

© MGM

V roku 1969, po vydaní albumu White Light/White Heat, stála newyorská skupina Velvet Underground pred otázkou: Akou cestou sa vydať po tom, čo počas 40 minút negovali všetky poučky formulované rockovou scénou a priniesli svojím surovo avantgardným prístupom základy proto-punkovej a noisovej hudby?

Etapu disonancie, spätných väzieb a improvizácie vystriedalo klasickejšie pesničkárstvo, pričom nešlo o krok späť do tradičného status quo okolitej scény, ale o aplikovanie postupov osvojených na predchádzajúcom albume. Skladbám What Goes On, I am Set Free alebo The Murder Mystery nechýba subverzívna energia inštrumentálnej časti, taká typická pre dovtedajší zvuk skupiny, akurát sa jej undergroundovosť prvýkrát spoznáva so „zamatovou“ polohou, ktorá v názve albumu doteraz vyznievala skôr ako ironický prvok. Spôsob, akým skupina spracúva folkové a popové znaky, v konečnom dôsledku neprestáva deformovať, avšak ide o deformáciu citlivú a subtílnu, nechávajúcu priestor chytľavému a čistému minimalizmu skladieb Candy Says, Some Kinda Love alebo najznámejšieho hitu albumu Pale Blue Eyes.

Práve v nich vystupuje v celej doterajšej kariére skupiny najviac do popredia Lou Reedovo textárstvo. Jeho civilný poetizmus preniká do vnútorných štruktúr všednosti cez zachytávanie a „zväčšovanie“ hmýrivých a neľahko formulovateľných detailov.

Michael Papcun

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel