Moraviansky kultúrny dom takmer hotový

  • Spravodajstvo / Región
  • 8. septembra 2018, 10:00

Vo volebnom roku sa aj v obciach doháňa stratený čas. V byrokratickom svete je dôvodov na meškanie mnoho, preto treba oceniť snahy každej samosprávy zlepšiť život svojim občanom. Výnimkou nie je sú ani Moravany nad Váhom, kde mení svoju tvár starý známy „kulturák“.

Tančiareň kultúrneho domu by mala slúžiť ľuďom už onedlho. (Autor: dan)

Nová fasáda už svieti doďaleka a obec sa teraz pustila aj do zdevastovaného interiéru. Miesto, kde sa pravidelne konávali koncerty a veselice, sa tak onedlho zaplní ľuďmi. Momentálne v budove pracovníci vymieňajú podlahy, sociálne zariadenia, menia stropy a maľujú miestnosti. „Do októbra plánujeme ukončiť rekonštrukciu tančiarne, bývalého pohostinstva, moderne zariadenej kuchyne a toaliet,“ vyratúva práce moraviansky architekt Libor Chmelár.

V nových priestoroch sa tak môžu konať svadby, oslavy či plesy, ktoré obec plánuje organizovať. Plusom bude aj modernými kuchynskými spotrebičmi zariadená kuchyňa s novou elektroinštaláciou.

Ako jedna z mála obcí majú Moravany v rámci kultúrneho domu aj kino. To si však na rekonštrukciu musí ešte rok počkať. Javisková a premietacia technika aj kreslá sú totiž finančne veľmi náročnou záležitosťou.

Oprava interiéru okrem kinosály vyšla obec na tisíce eur. „Rekonštrukcia pohltí 50-tisíc eur, pričom okolo 27-tisíc sme dostali z ministerstva financií. Zvyšok boli vlastné úspory,“ hovorí starosta obce Peter Hulman. Ten sa teraz bude musieť poriadne obracať, aby od štátu získal ďalšie financie na rekonštrukciu sály.

Samotní obyvatelia sa z opráv tešia. Spomínajú na dobu, keď v kultúrnom dome býval takmer každý víkend koncert. „Už bolo na čase, som veľmi rada, že sa to nenechalo spadnúť. Konečne bude mať obec priestory aj na kultúrne vyžitie,“ myslí si obyvateľka Anna.

Daniela Serišová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava