Erik Hlavatý: Začnime používať zdravý rozum

  • Šport / Futbal
  • 8. septembra 2018, 14:00

Futbalový klub z Piešťan začína tretiu sezónu pod novým vedením. Muži PFK po ďalšom dominantnom priebehu postúpili do vyššej ligy, prekvapením bolo naplnenie postupových ambícií dorastencov. Ako je vedenie klubu spokojné s predchádzajúcou sezónou, spoluprácou s mestom a čo očakáva od vzniku Asociácie športových klubov, prezradil štatutár PFK Erik Hlavatý.

E. Hlavatý s majstrovským pohárom Spartaka Trnava, ktorý do Piešťan priniesol odchovanec Lukáš Mihálik (druhý zľava). © archív PFK

Po príchode do funkcie ste hovorili, že chcete mať ihriská plné detí. Ste so súčasným stavom spokojný alebo stále vidíte priestor na zlepšenie?

Už nechcem pripomínať stav, v akom bol klub po našom príchode. V tejto chvíli evidujeme 12 mládežníckych celkov v počte 250 detí, z toho je prihlásených do riadnych súťaží deväť celkov. O deti sa stará tím trénerov, ktorí majú predpoklady a kvalifikáciu, aby rástli výkonnostne aj osobnostne, na čo kladieme obrovský význam. Nedá mi nespomenúť letné futbalové kempy. Ten tohtoročný bol najúspešnejší. Počas troch júlových týždňov sme mali v kempe stovku detí z Piešťan a širokého okolia. Je veľmi potešujúce, že deti z minulých rokov sa k nám vracajú a k nim sa pribaľujú noví účastníci. Momentálne skôr riešime otázku ďalších kvalifikovaných trénerov, keďže hráčov chceme posúvať športovo i osobnostne.

Na jednom zo zasadnutí ste spolu s členmi výkonného výboru iniciovali spojenie Juniora s PFK Piešťany. Prečo?

Áno, máte pravdu, toto spojenie je nevyhnutné. Dá sa povedať, že plece pri pleci existovali vedľa seba dve občianske združenia, ktoré sa tvárili ako jeden klub. Bohužiaľ, iba sa tvárili, neexistovala jednotná tréningová metodika. Máme obrovské rezervy v náboroch najmladších ročníkov. Keď prišla ponuka pre Joža Glosa pracovať na iných pozíciách v štruktúrach klubu, rozhodli sme sa k týmto organizačným zmenám. Zatiaľ občianske združenia nebudeme spájať, len štatutárom sa stanem ja a postupnými krokmi zosúladíme všetko tak, aby sme vystupovali ako jeden celok už od šesťročných chlapcov.

Vráťme sa k minulej sezóne. Muži opäť postúpili, tentoraz do šiestej ligy. Šepkalo sa však, že môžu hrať rovno piatu ligu. 

Áno, bola tu istá teoretická možnosť účinkovať v piatej lige. Toto by sa udialo v prípade odmietnutia postupujúcich celkov zo šiestej ligy. Nakoniec sme sa aj tak po diskusii vo výkonnom výbore zhodli, že chceme ísť krok za krokom, ako sme avizovali pred dvomi rokmi. Nechceme sa nikam ponáhľať, veď sme dva roky po sebe postúpili a úspešne zapracovávame našich odchovancov do A-tímu, ľudia sa na nás chodia pozerať. Takže zjednodušene – všetko má svoj čas.

Káder opustili viacerí hráči, fanúšikovia už v zápasoch neuvidia hrajúcu lokálnu legendu Cyrila Stachuru. Opäť si však budú želať postup. Je schopný tím postavený okolo strelca Jozefa Glosa postúpiť?

Šiesta liga je mimoriadne kvalitná súťaž. Aj mne je ľúto, že neuvidím Cyrila Stachuru v súťažnom zápase, no myslím si, že Cyril toho odohral dosť, momentálne sa baví rekreačným futbalom a úspešne sa venuje dianiu v klube. Na otázku, či má tento tím na postup, odpoviem, že chceme ísť od zápasu k zápasu. Po skončení jesennej časti uvidíme, ako sme na tom a rozhodneme sa, či zabojujeme o postup alebo ešte viac budeme do tímu zapracovávať talentovaných dorastencov. Pre jesennú časť máme káder, ktorý sa opiera hlavne o skúsených harcovníkov ako J. Glos, M. Krajčovič, A. Doktor, okolo ktorých hrajú naši odchovanci. Počas letnej prestávky sa hlavne vďaka Mišovi Krajčovičovi podarilo doplniť káder chlapcami z okolia Piešťan, aj keď to niekedy vyzeralo ako neuskutočniteľná úloha. Ale chceme – nech hrajú Piešťanci pre Piešťancov.

Prezident PFK Piešťany Erik Hlavatý.

Výborne si v minulej sezóne počínali dorastenci. Aj keď v tretej lige skončili na nepostupovej druhej priečke, hrajú druhú ligu. Ako je to možné?

Je treba dať klobúk dole pred Cyrilom Stachurom a Martinom Javorkom. Cyril prezieravo prihlásil kategóriu U19 do tretej ligy aj do druhej. A keď víťaz tretej ligy Šamorín zaspal a nestihol termín prihlásenia, riadiacemu orgánu nezostávalo nič iné, ako podľa platných pravidiel akceptovať prihlášku PFK Piešťany do druhej ligy. Čiže „maslo na hlave“ majú funkcionári Šamorína. Aby sme povedali celú pravdu, nakoniec sme súhlasili aj s účasťou Šamorína v druhej lige, takže momentálne má 20 tímov. Tu sa dostávame k Martinovi Javorkovi a jeho práci v tomto tíme. Nielenže chlapcov naučil vyhrávať, veriť si, ale vytvoril skvelú partiu dospievajúcich chlapov, ktorí vedia, čo chcú, a idú si pevne za svojím cieľom.

Pred začiatkom druhej ligy sme počúvali, akí budeme fackovací panáci. Tieto hlasy chlapci umlčali hneď v prvom kole v Zlatých Moravciach, kde proti ašpirantovi na postup vyhrali. A v druhom kole doma toto potvrdili víťazstvom proti Dominu Bratislava. Toto sú chlapci, ktorých chceme v klube udržať a stavať na nich v najbližších sezónach v tíme mužov.

Vypadávať však bude až šesť družstiev. Navyše sa hrá podobným systémom ako vo Fortuna lige. Majú hráči na to, aby sa v silnej konkurencii udržali?

Už prvé dve kolá ukázali, že budeme minimálne vyrovnaným súperom komukoľvek. Chlapci hrajú spolu niekoľko rokov, poznajú sa, vedia, čo môžu očakávať jeden od druhého. Káder bol takisto vhodne doplnený počas leta, čo zvýšilo konkurenciu v tíme. Martin Javorka im naordinoval päť tréningov týždenne a je veľmi pekné vidieť na každom tréningu 18-19 chlapcov, ktorí poctivo makajú.

Žiaci sa aj so šťastím nakoniec udržali v druhej lige. Tento ročník začali vo veľkom štýle a usadili sa na čele tabuľky. Budú bojovať o hornú päťku alebo je cieľom opäť záchrana?

Je pravda, že začali vysokým víťazstvom nad Partizánskym, potom ale prišla doslova šikana zo strany rozhodcu a domácich funkcionárov v Komárne. Toto správanie ľudí, ktorí nemajú čo robiť pri deťoch, určite neostane z našej strany bez odozvy. Z minuloročného kádra odišli iba štyria hráči, navyše sa k nim pridal vydarený ročník 2005, takže som presvedčený, že tento tím nebude mať starosti so záchranou, skôr bude mútiť vody na vyšších poschodiach tabuľky.

A ešte je tu jeden dôvod, prečo som o tom presvedčený. Je to tréner Cyril Stachura, ktorý dokáže z hráčov dostať to, o čom ani netušia, že je v nich. A, navyše, sú super partia.

Prioritou PFK je práca s mládežou.

Prejdime na ekonomickú časť klubu. Môžeme vidieť, že areál sa postupne skrášľuje. Je klub finančne stabilizovaný?

To, že je finančne stabilizovaný, rozhodne povedať nemôžem. Skúšali sme dať žiadosť o mimoriadnu dotáciu 20-tisíc eur. Táto myšlienka vznikla počas stretnutí s primátorom, kde sme riešili, ako budeme postupovať pri dotácii od SFZ. Podotýkam, že tieto peniaze boli určené pre žiacke a prípravkárske celky, ktoré mimoriadne potrebovali materiálno-technické zabezpečenie. Oproti štyrom celkom v súťažiach spred dvoch rokov máme dnes prihlásených 10 tímov v súťažiach pod hlavičkou SFZ.

Je veľká škoda, že takýto „humbuk“ vznikol pri dotácii, na ktorej sme pracovali dva týždne. Je škoda, že takýto „mediálny krik“ sa nestrhol vlani, keď sme vrazili do mestského majetku vyše 40-tisíc eur. Vedia vôbec naši volení zástupcovia, čo sa deje na futbalovom štadióne? Vedia, že je tam najväčšia mládežnícka základňa v meste? Vedia, že sa tam niekoľkokrát do týždňa stretáva 250 detí? Vedia, že klub, ak sa chce o všetky deti postarať, ak sa chce postarať o mestský majetok, ak chce dôstojne reprezentovať mesto, potrebuje podporu? Áno, je pravda, ako povedal poslanec Juraj Brna, že mesto prepláca klubu energie v maximálnej sume 30-tisíc eur ročne. To mi chce akože niekto povedať, že či sme v klube alebo nie, mesto by nemuselo vykurovať svoj majetok a starať sa oň? Vedia vôbec poslanci, že klub vytvoril štyri pracovné miesta? Čo vlastne vedia?

Musím povedať, že mesto sa nám snaží pomôcť, ako sa dá. Ale ako jeho vedenie môže niečo navrhnúť, keď poslanci nechcú pripustiť ani diskusiu. Preto prosím miestnych podnikateľov, ľudí, ktorí sa chcú v športe angažovať, o akúkoľvek pomoc. Nebudeme si klamať, finančná by bola najlepšia. Ale aj za akúkoľvek materiálnu pomoc budeme vďační.

Na júlovom zastupiteľstve ste ostro vystúpili proti rozhodnutiu poslancov. S presunom peňazí na tartanovú dráhu nesúhlasíte. Čo považujete za systémové riešenie?

Budem citovať J. Brnu: „Prečo máme míňať ušetrené peniaze, dajme radšej o 20-tisíc eur viac na tartanovú dráhu.“ Prosím pekne, toto povedal dospelý človek, dokonca poslanec. Prekvapením bolo, že s ním súhlasili viacerí poslanci a návrh prešiel. Ja nemám nič proti tartanu, ale znova sa pýtam: Na rozdiel od našej dotácie je toto systémové riešenie? Tento návrh už nemusel prejsť komisiami, čo nám bolo vytknuté pri našej žiadosti? Ako je možné, že niekto dostane nápad na zastupiteľstve a je schválený?

Ale späť k otázke o systémovom riešení športu v Piešťanoch. Veľmi držím palce Petrovi Bohušovi a tímu okolo neho. V súčasnosti vidím iba projekt Asociácie športových klubov ako nástroj na riešenie systémovej podpory športu v Piešťanoch. Pevne verím, že od septembra sa AŠK PN stane legitímnym partnerom pri rokovaniach s mestom a dosiahne svoj prvý cieľ – razantné navýšenie podpory zo strany mesta športovým klubom združených v asociácii.

A vaša predstava, ako by malo fungovať spolunažívanie mesta, klubov, miestnych firiem, inštitúcií či kúpeľov?

Na to mám jednoduchú odpoveď: skúsme všetci začať používať zdravý rozum. Skúsme viesť naše deti k športu, úcte a k pokore. Toto dosiahneme, len ak ich budeme viesť správnym smerom a vytvoríme im čo najlepšie podmienky. Veď naše deti je to jediné, čo tu po nás zostane.

(mb/th)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel