Kandidáta na primátora Piešťan KDH nepostaví

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 7. septembra 2018, 09:00

Ešte v júni na tlačovom brífingu Andrej Klapica, poslanec za KDH, oznámil, že si kresťanskí demokrati vyberú svojho kandidáta na základe prieskumu medzi veriacimi. Dnes je jasné, že KDH v Piešťanoch na post primátora v novembrových voľbách nepostaví svojho kandidáta a sústredí sa len na získanie mandátov mestských poslancov.

poslanci kdh piestany
Na fotke zľava: Radko Krivoklátsky, Peter Muller, Dušan Daniška, Marián Urbánek, Andrej Klapica, Ján Krupa, Adam Šebeňa a Lukáš Streďanský. (Autor: pror)

Pritom ešte v júni kádeháci uvažovali o podpore jedného z trojice adeptov – Tomáš Hudcovič, Peter Jančovič či Andrej Klapica, ktorý je podpredsedom hnutia. V posledný augustový deň piešťanské KDH ponúklo médiám rozuzlenie hádanky, koho postaví na kandidátku. Ku komunálnym voľbám vydalo písomné stanovisko, v ktorom uvádza: „KDH Piešťany robilo prieskum medzi občanmi, koho by si vybrali za primátora, a výsledky boli veľmi pozitívne práve pre člena KDH Andreja Klapicu. Preto klubové predsedníctvo KDH v tejto súvislosti navrhlo kandidatúru poslancovi MsZ Andrejovi Klapicovi.“

A v stanovisku KDH sa ďalej uvádza, že A. Klapica túto ponuku odmietol a zdôvodnil to nasledovne: „Funkcia primátora je veľmi zodpovedná a vyžaduje si stopercentné pracovné a časové nasadenie, ktoré momentálne z rodinných dôvodov neviem mestu zabezpečiť. Po dôkladnom zvážení som sa rozhodol kandidatúru neprijať napriek tomu, že viacero ľudí, ktorých si vážim, ma vyzývalo, aby som kandidoval. Touto cestou sa chcem poďakovať za prejavenú priazeň a prosím o pochopenie môjho rozhodnutia pre tieto voľby.“ Kandidovať ale bude na post poslanca spolu s ďalšími deviatimi straníckymi nominantmi pod názvom iniciatívy Naše Piešťany.

Andreja Klapicu sme sa pýtali aj na mená P. Jančovič a T. Hudcovič, ktorých možnú podporu na júnovom brífingu ohlásil. „Peter Jančovič záujem o našu podporu neprejavil a Tomáša Hudcoviča by sme nepodporili, ani ak by svoju kandidatúru na primátora ohlásil,“ dodal. O možnej podpore iných kandidátov zo strany KDH sa podľa Klapicu zatiaľ nerozhodlo.

Voľby do samospráv sa uskutočnia 10. novembra. V prípade straníckych kandidátov na poslancov či starostov alebo primátorov kandidátky ich strany volebnej komisii len oznámia. Nezávislí kandidáti musia vyzbierať podpisy na petičné hárky a odovzdať ich zapisovateľovi miestnej volebnej komisii najneskôr 60 dní pred termínom konania volieb. To je v prípade tohtoročných volieb 11. september.

Minimálny počet podpisov sa líši podľa počtu obyvateľov mesta či obce, v ktorej sa chce nezávislý kandidát uchádzať o priazeň voličov. Piešťany sú v kategórii počtu obyvateľov od 20 001 do 100 000 a kandidát na primátora či poslanca potrebuje mať vyzbieraných 500 platných podpisov. Splnenie tohto limitu doposiaľ verejnosti oznámil len P. Jančovič.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel