Výstavnú sieň zaplnia kresby, hlavnú sálu hudba z organu

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 6. septembra 2018, 17:00

Dom umenia Piešťany pripravil vernisáž aj na záver pracovného týždňa. V piatok 7. septembra o 17.00 h svoje kresby so spoločným názvom (NE)známe tváre predstaví umelec Jozef Janiska.

Daniel Zaretzky. © archív Domu umenia Piešťany

Stvárňuje portréty známych aj neznámych osobností, ktoré mu v živote priniesli alebo prinášajú radosť svojou existenciou a tvorbou. Využíva rôzne techniky kresby – ceruza, krieda, pastel, akvarel, perokresba a ich kombinácie, ako aj “dual brush pen”. V poslednom období sa zameriava tiež na ilustrácie pre priateľov tvoriacich v inej oblasti (literatúra a hudba).

Piatkový program v Dome umenia však nebude len o výtvarníctve. Devätnásty ročník Organových dní v tento deň o 19.00 h zakončí ruský organista Daniel Zaretzky. Zaznie J. S. Bach, L. Vierne, E. Gigout, T. Dubois, G. Muschel a Ch. Kuschnarew.

Piatkový interpret D. Zaretsky sa narodil v Leningrade v roku 1964 a študoval hru na klavíri a na organe na Leningradskom štátnom konzervatóriu. V roku 1989 získal koncertný diplom a pedagogický certifikát pod vedením profesorov E. Bazanova a N. Oksentjana. Postgraduálne štúdium absolvoval na Kazašskom konzervatóriu pod vedením prof. R. Abdoullina. V rokoch 1991 až 1993 pokračoval v štúdiu na Hudobnej akadémii J. Sibeliusa vo fínskych Helsinkách u prof. Kari Jussila, kde absolvoval v odbore koncertný organ s vyznamenaním. Okrem toho si doplnil svoje štúdiá v niekoľkých majstrovských triedach v západnej Európe.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín