Tamajka si naháňa volebné preferencie na úkor škôlkarov

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 6. septembra 2018, 10:00

Niekedy menej je naozaj viac. A v súčasnosti to v Piešťanoch platí pri „budovateľských“ zámeroch rekonštrukcií mestských materských škôl. Až štyri prechádzajú rekonštrukciou a do troch z nich dokonca deti nemohli nastúpiť ani v úvode septembra. Podľa predsedníčky mestskej komisie pre školstvo a mládež, mestskej poslankyne Ivety Babičovej, je to z dôvodu nerešpektovania uznesení zastupiteľstva vedením radnice a svojvôľou mestských úradníkov.

Týždeň pred otvorením školského roka radniční úradníci oznámili rodičom predškolákov, že Materskú školu F. E. Scherera pre výmenu okien otvoria najskôr v polovici septembra. (Autor: dan)

V kúpeľnom meste je celkovo päť materských škôl so samostatnou právnou subjektivitou. Tri sú rekonštrukčnými prácami vo svojej prevádzke obmedzené a veľké množstvo detí nebudú mať rodičia kam od septembra umiestniť. Mesto na ich rekonštrukciu získalo viac ako milión eur z nenávratných finančných zdrojov a takmer dvestotisíc eur investuje z vlastných prostriedkov.

Z nenávratných finančných prostriedkov je hradená rekonštrukcia budov Materskej školy na Ružovej ulici v celkovom objeme investície 402 769,65 eur. Je to štvortriedna škôlka s kapacitou 100 detí. Dve triedy sídlia na Ružovej ulici a ďalšie dve majú sídlo na Ulici A. Dubčeka. Ešte v úvode augusta primátor Miloš Tamajka verejnosť presviedčal, že rekonštrukčné práce na Ružovej ulici budú prebiehať etapovo po jednotlivých pavilónoch a deti sa budú v tomto objekte len presúvať podľa postupu prác.

Skutočnosť je ale úplne iná. Budova je jedno veľké stavenisko a deti z dvoch tried v tomto objekte nemá riaditeľka kam umiestniť. Podľa našich informácií deti z najvyššieho ročníka si zrejme nájdu miesto v priestoroch škôlky na Ulici A. Dubčeka, avšak o zvyšok sa budú musieť postarať rodičia vo vlastnej réžii.

Rekonštrukčnými prácami je najviac postihnutá Materská škola Valová. Škôlka má celkovo deväť tried na troch pracoviskách. Na Valovej ulici sú tri triedy, na Detvianskej štyri a na Považskej dve. Objekt na Považskej ulici prejde rozsiahlou rekonštrukciou v objeme investície 662 236,93 eur. Práce sa už mali začať v úvode augusta. Firma však na stavenisko nenastúpila ani po troch týždňoch od prevzatia staveniska a Tamajka sa rozhodol zmluvu s ňou zrušiť.

Dve škôlkarské triedy si tak za veľmi improvizovaných podmienok riaditeľka škôlky prichýlila v objekte na Valovej. Budovy na Považskej sú ale bez detí a aj bez stavebných robotníkov. Tamajka vyhlásil, že ide na tieto práce hľadať novú firmu. A keďže firmu, ktorú po troch týždňoch zo staveniska vypoklonkoval, „dôsledne“ hľadal od apríla, reálne začatie prác na tomto objekte sa ani len nedá odhadovať.

Najlepšie tak z predškolského zariadenia Valová vyšli štyri triedy na Detvianskej ulici, kde je síce je okolie po robotníkoch v dezolátnom stave, ale škôlka je, našťastie, už prevádzkyschopná.

Pomyselnou čerešničkou týchto patálií či doslova babráctva pri plánovaní rekonštrukčných prác predškolských zariadení je rekonštrukcia Materskej školy F. E. Scherera na sídlisku Adam Trajan. Ani v úvode septembra nie je ukončená a celý objekt škôlky je neprevádzkyschopný. Podľa posledných informácií, ktoré minulý týždeň zazneli na rodičovskom združení škôlky, by sa vraj práce mali skončiť do 15. septembra. Mestskí úradníci sa pritom vyhovárali aj na poslancov, ktorí peniaze na tieto práce odsúhlasili až v júni.

O vysvetlenie sme požiadali predsedníčku mestskej komisie pre školstvo a mládež a zároveň poslankyňu Ivetu Babičovú. Tá uviedla, že financie na výmenu okien na škole na sídlisku Adam Trajan boli vyčlenené v rozpočte na rok 2018 a riadne schválené zastupiteľstvom ešte v závere minulého roka. „Vedúci oddelenia IT a majetkových služieb radnice Peter Mihalik vôľu mestského zastupiteľstva nerešpektoval a plánované prostriedky minul na škôlku na Detvianskej ulici. Keď sme na to prišli, tak sme tie peniaze do rozpočtu na túto položku vrátili z financií plánovaných na rekonštrukciu Dopravnej ulice. Čiže nie je pravda, že poslanci peniaze odsúhlasili až v júni. Naopak, Mihalik ich svojvoľne minul, na čo nemal právo, a my sme len zachraňovali situáciu. A to sa naozaj udialo na zastupiteľstve v júni,“ podotkla I. Babičová.

Poslanci v rozpočte odsúhlasili prostriedky na výmenu okien na Základnej škole F. E. Scherera, no zdá sa, že mestský úradník si dokonca osvojil ďalšie kompetencie, ktoré mu nepatria. Namiesto školy sa rozhodol vymieňať okná na objekte, ktorý poslanci svojím uznesením ani neschválili. „Pán Mihalik ďalej svojvoľne rozhodol, že začne rekonštruovať okná na Materskej škole F. E. Scherera, hoci v uznesení je napísané základná škola. Ako ukázala prax, je výsostne nezodpovedné rekonštruovať štyri materské školy naraz namiesto dvoch plánovaných. Spôsobilo to chaos a nemožnosť umiestniť deti do ostatných škôlok pri sklze stavebných prác. Takto úradník svojím svojvoľným konaním spôsobil problémy rodičom detí, ktoré nemôžu 3. septembra nastúpiť do materskej školy,“ dodala I. Babičová.

Na to, či mestský úradník P. Mihalik naozaj konal len zo svojvôle, alebo mu dali pokyn nadriadení, piešťanská radnica neodpovedala. Avšak podľa nášho názoru o svojvoľné rozhodovanie úradníkov zrejme nejde. Skôr ide o snahu stavebným boomom nahnať volebné preferencie svojmu radničnému bossovi. Zarážajúce však na tom je, že sa to deje na úkor predškolákov, ktorí sa po prázdninách nemajú kam vrátiť.

Jozef Vojčiniak/Daniela Serišová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel