Piešťanská šachistka Slabá bod od maxima na ME mládeže

  • Šport / Ostatné športy
  • 6. septembra 2018, 16:00

Počas poslednej augustovej stredy sa skončili v lotyšskej Rige majstrovstvá Európy mládeže v šachu. Na podujatí štartovalo 1074 šachových nádejí v šiestich vekových kategóriách od osem do osemnásť rokov a zo 47 štátov. Výnimkou boli Bulhari, ktorí pre podvod na nejakom turnaji nemohli štartovať za Bulharsko, ale iba ako jednotlivci pod vlajkou FIDE.

Andrea Slabá si v Rige svoje maximum nevylepšila. © Jozef Slabý

Slovensko reprezentovalo v Rige 15 šachistov – šesť chlapcov a deväť dievčat. Okrem vedúceho výpravy a dvoch trénerov ich sprevádzalo desať rodičov. Jedným z nich bol aj Jozef Slabý zo šachového klubu Kúpele Piešťany, ktorý bol na tomto šachovom sviatku so svojou 15-ročnou dcérou Andreou. Tá reprezentovala Slovensko v kategórii dievčat do 16 rokov.

„Andrea nebola na majstrovstvách Európy žiadnym nováčikom, veď v Rige absolvovala už piate takéto podujatie. Vlani skončila v Rumunsku na 23. mieste, čo bol jej najlepší výsledok. V Rige sme ho chceli vylepšiť, ale napokon sa to nepodarilo. Andrea doplatila na zlý žreb, keď v prvých kolách dostala za súperky druhú a tretiu hráčku aktuálneho rebríčka. A práve prehry s Antonovovou a Pejšovovou prekazili jej plány o najlepšom výsledku,“ povedal nám ešte počas turnaja J. Slabý.

Jeho dcéra získala za výhry nad Rubsamenovou (Monako), Vidrukovou (Ukrajina), Reitzovou (Nemecko) a Kulpovou (Poľsko) a remízu s Bitkovou (Estónsko) 4,5 bodu. Ak by v poslednom zápase zdolala domácu Golstaovú, mohla skončiť v prvej dvadsiatke. Po prehre obsadila spomedzi 63 hráčok vo svojej vekovej kategórii iba 35. miesto.

A ako videla šampionát v Rige samotná Andrea? „Hralo sa v nádhernej športovej hale, do ktorej nás z hotela vozili autobusmi. Dalo sa tam prejsť aj peši, čo by trvalo asi 25 minút. V Rige to boli moje piate ME za sebou, takže som patrila k najskúsenejším reprezentantom našej výpravy. V prvej polovici šampionátu som mala dosť ťažký žreb, navyše, jedna ďalšia partia mi nevyšla podľa predstáv, takže v druhej polovici turnaja som mala čo doháňať.“

V ďalších dvoch partiách sa jej podarilo bodovať naplno, no potom prišla posledná partia, v ktorej sa stretla v súboji dvoch 4,5-bodových hráčok s domácou reprezentantkou Golstaovou. „V nej som si vybojovala veľmi dobrú pozíciu, ale nevedela som nájsť cestu k výhre a po piatich hodinách hry som nepozornosťou urobila chybu, ktorá ma stála víťazstvo a moje najlepšie umiestnenie na ME. Škoda, lebo ak by som bola túto partiu vyhrala, skončila by som osemnásta, čo by bol môj najlepší výsledok na ME a zároveň najlepšie umiestnenie šachistu slovenskej výpravy. Možno sa mi bude viac dariť o rok, keď budú majstrovstvá u nás v Bratislave,“ dodala nádejná piešťanská šachistka.

Štefan Gregorička

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela