J. Viskupič: Letisko si zarobí na svoju prevádzku aj splácanie dlhov

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 6. septembra 2018, 08:30

V poslednom období sa opäť rozvírila debata okolo spoločnosti Letisko Piešťany, a. s. Množstvo otáznikov nad touto spoločnosťou vo vlastníctve Trnavského samosprávneho kraja, štátu a mesta Piešťany vyvolali ďalšie zvyšovanie úverovej zaťaženosti i odvolanie nominanta kúpeľného mesta z riadiacich orgánov spoločnosti.

Župan Jozef Viskupič na stretnutí s novinármi tvrdil, že v novom roku si letisko zarobí na seba aj na splácanie dlhov. (Autor: pror)

Všetko sa to udialo na mimoriadnom valnom zhromaždení akcionárov 24. augusta a z dôvodu objasnenia týchto udalostí zvolal niekoľko dní na to trnavský župan Jozef Viskupič tlačovú konferenciu, kde odpovedal aj na naše otázky.

Aký je súčasný dlh letiska?

Dlh je zhruba dva milióny eur, z ktorých vyše 500-tisíc tvoria záväzky voči firmám a osobám, ktoré letisku požičali peniaze.

Prečo zvyšujete jeho dlh?

Nezvyšujeme. Letisku nepridávame žiadne ďalšie dlhy. Úver nahrádza súčasné existujúce a splatné pôžičky, teda letisko ich musí tak či tak zaplatiť. Ide o viaceré pôžičky od fyzických a právnických osôb, ktoré vznikli za bývalého vedenia spoločnosti.

Chránime záujmy letiska, pretože štandardný produkt z banky je po všetkých stránkach výhodnejší a v neposlednom rade lacnejší ako doterajšie pôžičky. V konečnom dôsledku sa vytvára aj prehľadnejšie prostredie pre partnerov letiska či potenciálnych investorov.

Zakladáte ďalšie pozemky letiska?

Ručíme pozemkami, čo je štandardný postup banky. Nezabúdajme, že už dnes sú pozemky založené v prospech mesta Piešťany aj v prospech jedného zo súkromných veriteľov, ktorý letisku požičal peniaze.

Idete založiť v prospech banky pozemky, ktoré má zablokované mesto Piešťany z dôvodu dlhu letiskovej spoločnosti voči mestu?

Ideme ručiť pozemkami, ktorými aj v minulosti letisko ručilo za úver v štandardnej banke. Čo sa týka pozemkov, na ktoré má mesto Piešťany záložné právo, my ani nechceme, aby boli tieto záložné práva uvoľnené. Aspoň nie do doby, kým nie sú vyplatené dlžoby u súkromných veriteľov. Takto je letiskový majetok chránený pred prípadnými exekučnými konaniami privátnych veriteľov.

Z akých zdrojov chcete splácať 800-tisícový úver, keď je letisko stratové?

Tento úver nie je žiadnou novinkou. Ide o súčasť dlhodobého plánu záchrany letiska, ktorý sme už pred časom avizovali. Úver má splatnosť desať rokov. Podmienky úveru sú pre nás priaznivé. V roku 2019 je dohodnutá výška mesačnej splátky asi päťtisíc eur, t. j. za rok 2019 je to celkovo cca 60-tisíc eur.

V súčasnom období nedosahuje letisko tržby ani na pokrytie svojich prevádzkových nákladov. Ako to chcete o pár mesiacov v roku 2019 zmeniť?

Splátky budeme hradiť z navýšenia objemu letovej prevádzky, nájmov za pozemky, ktoré budú slúžiť pre stavbu hangárov. Naším cieľom je tiež pritiahnutie prevádzkovateľa pravidelnej linky do Londýna.

V závere augusta na mimoriadnom valnom zhromaždení došlo k odvolaniu nominanta mesta Piešťany v riadiacich orgánoch letiskovej spoločnosti. Aký bol na to dôvod, kto túto zmenu inicioval a prečo Piešťany už nemajú svojho nominanta v riadiacich orgánoch?

Zmenu inicioval jeden z akcionárov – mesto Piešťany. Keďže išlo o ich nominanta, my sme len vôľu akcionára rešpektovali. Nemienim zasahovať do personálnych nominácií Piešťan. A keďže svojho nominanta stiahli bez náhrady, doplnili sme správny orgán naším nominantom a ten bol odsúhlasený.

Pred časom ste prostredníctvom regionálneho rádia ohlásili Letecké dni v Piešťanoch. Ide o návrat leteckých dní SIAF po jedenástich rokoch zo Sliača späť do Piešťan?

Letisko Piešťany spoločne s organizátorom SIAF pripravuje letecké dni, ktoré by sa mali uskutočniť v máji 2019. Ide o inú akciu, ako sú letecké dni na Sliači.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav