V Dome umenia otvorili ďalšiu výstavu

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 5. septembra 2018, 20:00

Dom umenia Piešťany v septembri otvára novú umeleckú sezónu. V rámci nej si návštevníci môžu už od utorka 4. septembra vychutnávať výstavu výtvarných diel autora Jána Hubinského. Výber z umelcovej tvorby nesie pútavý názov Pseudologia fantastica.

Výstavu otvorili slávnostnou vernisážou. (Autor: am)

Výstavu slávnostne otvorili vernisážou, ktorú si nenechali ujsť desiatky hostí. Ako prvá sa slova ujala riaditeľka Domu umenia Edita Bjeloševičová, neskôr slovo odovzdala kurátorovi výstavy Mariánovi Kvasničkovi. Ten objasnil, že názov Pseudologia fantastica bol inšpirovaný aj pomenovaním správania, patologického luhárstva.

Ťažiskom práce J. Hubinského je keramická plastika, ale venuje sa aj maľbe, kresbe, soche, inštaláciám či tvorbe do architektúry. Špecifickosť jeho umeleckého pohľadu v keramickej tvorbe spočíva v schopnosti pozrieť sa s vtipnou nadsázkou a poetickým nadhľadom na svet okolo seba.

Jeho diela sú plné detskej fantázie, imaginácie. „U Jána Hubinského, sčítaného, napozeraného, povedal by som až nadrogovaného výstavami doma a v zahraničí by sme inšpiratívne paralely našli vo viacerých smeroch moderného výtvarného umenia od čias klasických avantgárd doteraz. Možno by sme našli paralely k pop-artu, kultúre inšpirovanej umením a povedomím doby 60. rokov. Možno ku kinetizmu, mnohé objekty majú nemý kinetický potenciál. Sú to stroje, tajomné a záhadné. Nechýbal by dotyk s akčnou maľbou,“ povedal kurátor.

Autor v kúpeľnom meste nevystavoval po prvý raz. „Toto je moja tretia výstava v Piešťanoch, pričom prvá bola v kultúrno-spoločenskom centre a druhá v Starej lekárni. Každá z nich, vrátane tejto, je akýmsi mojím návratom do Piešťan, lebo kedysi sme tu bývali. Môj otec tu v medzivojnovom období žil, po vojne tu mal obchod a bolo to v podstate jedno z jeho najšťastnejších období v živote. Často nás sem brával na výlet a už vtedy som si k tomuto mestu budoval vzťah. Neskôr sme tu dostali byt, narodila sa nám tu dcéra a bolo to veľmi pekné obdobie,“ uviedol J. Hubinský.

Výstavu si môžete pozrieť do 30. septembra.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín