Mamas And Papas – If You Can Believe Your Eyes And Ears

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba
  • 2. septembra 2018, 18:00

V rubrike predstavujeme albumy, ktoré stoja za vypočutie. Či už ide o známe, neznáme, či neprávom prehliadané tituly, vždy sa snažíme nachádzať svojské, unikátne odklony od bežnej produkcie.

© Dunhill

Máloktorá súčasná popová skupina dokáže sprostredkovať taký uvoľnený a pozitívne ľahkovážny zážitok ako nahrávky popredných tvorcov popu z rokov 1965/1966. Popri notoricky známych albumoch The Beatles Rubber Soul a Revolver a kánonickom albume Pets Sounds od The Beach Boys sa do popredia dostáva debutový album amerického kvarteta The Mamas and Papas – If You Can Believe Your Eyes And Ears.

Debut nás uvádza do sveta Los Angeles 60. rokov. Optimistická hudba je sprievodom k hýrivému kaleidoskopu milostných zážitkov, vzťahov, rázcestí večierkov, z ktorých nás vytrháva až letargický hit California Dreamin´, zasadený do tlmiacej samoty zimných ulíc LA. Hedonistický životný štýl zachytený na albume však nie je reprezentovaný len v divokým pohybom, svojou pestrou, živelnou, impulzívnou podobou. Skladba Go Where You Wanna Go hovorí cez milostný vzťah o skepse, nerozhodnosti, stratenosti a zmätenosti, ktoré idú ruka v ruke s osobnou slobodu. Môžeme sa vydať, kam len chceme, avšak všetky možnosti akoby sa zlievali do nejasnej masy.

Svet, o ktorom album referuje, má ďaleko od ladnosti a plynulosti vokálnych harmónií, typického skladateľského postupu skupiny. Vrhanie nečakaných tieňov je najviac nestarnúcou súčasťou debutu The Mamas And Papas.

Michael Papcun

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín