Do cieľa Cyklo Holešky tour prišli najskalnejší mokrí ako vodníci

Cyklistická akcia Cyklo Holeška tour 2018 vstúpila v prvý septembrový deň do svojho dvanásteho ročníka. Rovnako ako dní v roku, teda 365 bolo i nadšencov cyklistiky, ktorí sa registrovali na štarte v obci Nižná. Mnohí prišli rovno zo svojich domovov, iní vsadili na dovoz autobusom, pričom ich bicykle odvážali organizátori na nákladnom vozidle. Po prvýkrát jazdili cyklisti v rámci okruhu aj cez Šípkové.


Na Cyklo Holeška tour bolo tento rok 365 účastníkov (Autor: Viera Dusíková)

Účastníkov vítal v sobotu 1. septembra na štadióne v Nižnej starosta obce Kamil Mikuš. O trati, spôsobe jazdy a rozpise zastávok i zabezpečení informoval starosta Rakovíc, Dušan Daloš.V čele pelotónu šiel motocykel, za ním polícia, na konci bolo vozidlo s posádkou dobrovoľných hasičov. V každej obci cyklistom ľudia mávali, postávali na priedomí a povzbudzovali najmä tých posledných.

Vo Veľkých Kostoľanoch ponúkali obyvatelia účastníkov túry domácim vínom i burčiakom – to všetko doslova za pätami nič netušiacej polície. Pol pohára sladkého moku padlo vhod aj pri ťahaní do kopca. Vo Veselom i v Rakoviciach zneli z miestneho rozhlasu povzbudzujúce slová i piesne, v Ostrove na štadióne mali pre ľudí pripravené občerstvenie. Smola bola, že do akcie zapršalo. A to rovno po skončení občerstvovačky v Ostrove, takže do cieľa v Nižnej prišla tretina cyklistov mokrých ako vodníci.

„Napriek nepriaznivej predpovedi počasia sa XII. ročníka prejazdu obcami a mestom Mikroregiónu nad Holeškou zúčastnilo 365 cyklistov z 39 samospráv v SR. Najvzdialenejšou destináciou boli Košice,“ uviedol hovorca podujatia Lukáš Pavlech.

Najmladší účastníci boli dvaja, obaja chlapci mali len dva roky a viezli sa na detských sedačkách svojich tatinov. Jeden chlapček bol z obce Dolný Lopašov a jeden z Trebatíc. Najstaršia účastníčka mala 67 rokov a bola z obce Šterusy. Najstarším účastníkom je už tradične jeden z obyvateľov Veľkých Kostolian vo veku 78 rokov.

Rodina Žákovcov si na bicykli viezla svojho synčeka, bol jedným z dvoch najmladších účastníkov. A túru absolvoval už po druhý krát.

Napriek tomu, že sa predpoveď vyplnila a už od 22 km z celkových 52,4 km sa rozpršalo, takmer tretina cyklistov prišla premoknutých do cieľa. Cieľový bod sa z dôvodu dažďa presunul z ihriska do kultúrneho domu v Nižnej, kde si všetci posedeli a podebatovali pri guláši a teplom čaji.

„Už teraz sa tešíme na ďalší ročník Cyklo Holeška tour 2019, ktorý sa uskutoční v nedeľu 01.09.2019 v niektorej z obcí mikroregiónu.  Ďakujeme touto cestou všetkým sponzorom, ale najmä účastníkom za trpezlivosť, ohľaduplnosť a výdrž aj napriek počasiu,“ dodal Lukáš Pavlech.

Tento rok trať viedla cez obce Nižná, Veľké Kostoľany, Dubovany, Veselé, Rakovice, Borovce, Trebatice, Krakovany, Ostrov, Šípkové, Šterusy, Kočín-Lančár, Dolný Lopašov, Chtelnica, Nižná.

 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava