Na opravu výtlkov nemajú peniaze, škodu si však môžete uplatniť

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 31. augusta 2018, 12:00

Výtlky na cestách nie sú len fenoménom krátkeho obdobia po zime. Bezpečnosť účastníkov cestnej premávky ohrozujú počas celého roka. Piešťany nie sú výnimkou. Hoci Služby mesta Piešťany o dierach v asfalte vedia, do opravy sa nehrnú, a to z prozaického dôvodu. Nemajú peniaze.

(Autor: pror)

Majú síce spracovanú evidenciu výtlkov na mestských cestách, lenže na ich opravu im radnica okresala rozpočet oproti minulosti o polovicu! Podfinancovaný podnik sa tak k ich oprave dostáva len veľmi pomaly.

V uplynulom týždni nám do redakčnej pošty poslal čitateľ e-mail, že „včera sa tam kolegovi zlomila náprava na aute, je to pri detských jasliach“. A priložil fotografiu inkriminovaného miesta.

Keďže od zimy už prešlo niekoľko mesiacov a za pár mesiacov je tu ďalšia, išli sme sa na miesto preskúmať aktuálnosť záberu. Na naše udivenie tam poriadne hlboká diera vo vozovke bola, no nie osamotená. „Áno, vieme o nej a tento výtlk máme v evidencii. Bežne sme však mávali na odstraňovanie výtlkov a opravu ciest v rozpočte od radnice vyčlenených 150-tisíc eur, na tento rok je to však len 70-tisíc,“ informovala nás Hana Dupkaničová, riaditeľka Služieb mesta Piešťany.

Zároveň sme sa obrátili na jednu z komerčných poisťovní s otázkou, ako by mal vodič pri takejto udalosti postupovať. „Škodu spôsobenú výtlkom preplácame jednak z havarijného poistenia, ale aj zo zákonného poistenia (PZP), ku ktorému stačí mať pripoistené riziko výtlk. Ak chce klient škodu kryť z pripoistenia, musí zavolať na asistenčnú službu, ktorá zdokumentuje nielen poškodenie vozidla, ale aj miesto, kde sa škoda stala. Ak sa škoda kryje z havarijného poistenia, stačí, ak ju klient nahlási poisťovni. Pri plnení z havarijného poistenia musí byť výtlkom poškodená okrem pneumatiky aj iná časť vozidla, napríklad disk,“ vysvetlila nám hovorkyňa poisťovne Generali Katarína Kukurová.

Vodičom zároveň odporúča po poškodení výtlkom auto zastaviť a zabezpečiť miesto nehody. „Dobré je škodu zdokumentovať – teda odfotiť auto aj vozovku. Dôležité je tiež zaznamenať, či bol výtlk označený,“ dodala K. Kukurová.

Ak však nie je vozidlo kryté havarijnou poistkou či pripoistením s úhradou škody, musí sa vodič obrátiť na správcu komunikácie. V prípade Javorovej ulice je zodpovedná rozpočtová organizácia mesta – Služby mesta Piešťany. Radnica má na takéto udalosti uzavretú poistku a z nej by mala poisťovňa škodu uhradiť.

Treba však pri zdokumentovaní miesta postupovať rovnako ako pri uplatnení si nároku voči poisťovni. Pritom, ako nám povedala hovorkyňa poisťovne, dôležité je i to, či takýto výtlk bol riadne označený dopravným značením v zmysle zákona o premávke na pozemných komunikáciách. Ak označenie chýba, správca komunikácie sa úhrade škody zrejme nevyhne.

V tomto konkrétnom prípade aj z dôvodu našej prítomnosti na Javorovej ulici môžeme jednoznačne potvrdiť, že pri výtlkoch sa nenachádzalo žiadne označenie alebo výstraha, ktorá by na nebezpečné prekážky na ceste upozorňovala.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav