Pán primátor, kedy to bude dobré?

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 30. augusta 2018, 12:00

Podľa Krajského pamiatkového úradu v Trnave by sa za realizáciu chodníka na okraji mestského parku na ulici Pod Párovcami mala piešťanská radnica hanbiť. O rekonštrukcii chodníka v tejto lokalite píšeme už dlhšiu dobu. A to najmä preto, že táto stavba na niektorých miestach pripomína diela z legendárneho Kocúrkova.

Za takéto napojenie na chodník do mestského parku sa podľa pamiatkarov môže radnica hanbiť. (Autor: pror)

To, že chodník potreboval rekonštrukciu, je fakt. V tom sa radnici zrejme nedá nič vytknúť. Aj to, že oproti pôvodnému je zvýšený zhruba o dvadsať centimetrov, má tiež svoju logiku. Udialo sa tak v snahe nepoškodiť koreňový systém líp, ktoré ho lemujú, ale aj preto, že hlavne korene stromov sa podpísali pod deštrukciu pôvodného chodníka.

Iná otázka však je, a to veľmi podstatná, ako sa projektant a realizátor stavby s týmto výškovým odskokom vysporiadali. Ešte v júni sme priniesli reportáž o tom, že na nový chodník sa pripája pôvodný chodník z mestského parku veľmi podivne. Vďaka zvýšeniu nového tu nastal zhruba tridsaťcentimetrový odskok. Takáto bariéra bezpochyby narobí problémy starším občanom či mamičkám s kočíkmi a pre vozičkárov to bude prekážka bez cudzej pomoci neprekonateľná. Zároveň sme realizáciu prirovnali k stavbám z Kocúrkova.

Na naše poukázanie na nedostatky primátor mesta Miloš Tamajka reagoval vo svojom videoblogu, že „dielo ešte nie je dokončené a piešťanský klebetník už cíti potrebu komentovať. Nuž, pozrite si, kde je pravda.“ A vo videu ubezpečuje, že to bude dobré, keď bude chodník dokončený.

Stavba je však už tesne pred dokončením a oproti stavu spred dvoch mesiacov sa zmenilo len to, že realizátor rekonštrukcie odstránil časť pôvodného chodníka od parku a 30-centimetrové prevýšenie dosypal dostratena drveným kameňom.

Chodník na ulici Pod Párovcami je po celej dĺžke vyspádovaný do parku a voda sa k stromom dostane len z úzkeho pásu zeminy.

Otázky však vyvoláva aj plánovaný zelený pás medzi chodníkom a vozovkou. I tu sa prejavilo prevýšenie, a to prudkým a hlavne veľmi úzkym pásom medzi cestou a chodníkom. Ako nás informovala krajinná architektka Eva Wernerová, prudký spád a malá šírka spôsobia problémy pri vysádzaní trávnika aj pri údržbe, nakoľko žiadna mechanická kosačka sa do takého úzkeho priestoru nedostane.

Hrozí však i to, že z tohto svahu odplaví dažďová voda hlinu skôr, ako sa stihne vysiaty trávnik zakoreniť. „Ani sklon chodníka po celej jeho dĺžke smerom do parku nie je šťastné riešenie. V tom úzkom páse sa veľa vlahy k stromom nedostane a sklon chodníka opačným smerom, ako je teraz, im vlahu mohol zabezpečiť,“ vysvetlila nám E. Wernerová.

Realizácia napojenia chodníka do parku, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, nenadchla ani krajských pamiatkarov. „Za takúto realizáciu napojenia by sa mal investor hanbiť,“ povedala nám Alexandra Jakabšicová z Krajského pamiatkového úradu Trnava. Nuž, investor tohto diela nie je nik iný ako piešťanská radnica.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava