Pieskoviská boli kontaminované!

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 28. augusta 2018, 10:00

Každoročné zisťovanie stavu piesku v Piešťanoch ukázalo, že všetky kontrolované pieskoviská nevyhovujú hygienickým štandardom. Pre premnožené baktérie museli Služby mesta Piešťany piesok vymieňať.

Tento psí tulák jednoducho preskočil pomedzi latky a vhupol priamo medzi deti do piesku. (Autor: am)

Ako nám prezradila Andrea Hudecová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave, kontrola stavu pieskovísk sa v júni uskutočnila na štyroch piešťanských pieskoviskách: Žihadielko na Vážskej ulici, Pentagon na Teplickej ulici, na Ružovej a Javorovej ulici.

Dôvodom nevyhovujúceho stavu piesku bolo najmä prekročenie najvyššieho prípustného množstva termotolerantných koliformných baktérií a prítomnosť geohelmintu Ascaris sp. Tieto mikroorganizmy poukazujú na možnú prítomnosť fekálií a môžu ohrozovať zdravie.

Na základe uvedených výsledkov bol prevádzkovateľ pieskovísk, služby mesta, upozornený na nadlimitné hodnoty. Hygienici nariadili úpravu piesku v pieskoviskách prečistením a prehrabaním.

Peter Tekula zo Služieb mesta Piešťany uviedol, že stredisko verejnej zelene pod jeho vedením v roku 2018 zabezpečuje starostlivosť o 29 pieskovísk. Piesok sa v nich mení každý rok. „To znamená, že na jar vyberieme starý a nasypeme nový piesok. Priebežne sledujeme stav piesku a podľa potreby ho dopĺňame. Pieskoviská v pravidelných intervaloch podľa celoročného rozpisu prekopávame a dezinfikujeme,“ skonštatoval P. Tekula.

Podľa jeho slov však v tomto roku zaznamenali väčšie znečisťovanie pieskovísk psami a mačkami. „Tomu, žiaľ, nedokážeme predchádzať. Pri psoch ide jednoznačne o nedisciplinovanosť ich majiteľov. Voľný pohyb mačkám ťažko zakázať, ľudia by ich však nemali v blízkosti detských ihrísk prikrmovať,“ dodal vedúci strediska.

Piesok s nevyhovujúcimi výsledkami po kontrole hygienikov vymenili, ostatné pieskoviská boli opätovne prehrabané a dezinfikované. Kontrolné vyšetrenia sa budú realizovať v mesiaci september.

(am)

V júnových meraniach nevyhovel ani piesok na detskom ihrisku Žihadielko.
0 Shares

Najnovšie správy

V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 17. apríla 2024
Meniny má Rudolf, zajtra Valér