Kladenie vencov bez okázalých prejavov

Námestie SNP v Piešťanoch sa v predvečer výročia Slovenského národného povstania stalo dejiskom piety spojenej s kladením vencov. Tento rok sa akt vďaky konal bez verejných vystúpení a príhovorov. O bezpečnosť účastníkov slávnostného sprievodu sa postarali členovia mestskej polície.

K Pomníku osloboditeľov kráčali v utorok 28. augusta v zástupe od mestského úradu v čele sprievodu vojaci brigádnej jednotky z Hlohovca. (Autor: Viera Dusíková)

K Pomníku osloboditeľov kráčali v utorok 28. augusta v zástupe od mestského úradu vojaci brigádnej jednotky z Hlohovca, predstavitelia mesta i okresu, členovia a sympatizanti Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, členovia a predstavitelia Slovenskej národnej strany, ktorí si pietou uctili obete Povstania. Vence položili za zvuku slovenskej hymny. Tú spolu s ďalšími pochodovými skladbami hrala dychová hudba Inovčanka. 

Kladenie vencov v Piešťanoch.

Kytice kvetov položili i k pomníku letcov či na hrob legendárneho protinacisticky zmýšľajúceho veliteľa piešťanského letiska – Ivana Haluzického, ktorý po vypuknutí SNP organizoval rovnako zmýšľajúcich vojakov posádky a s asi štyristo mužmi odišiel na povstalecké územie. Na letisko Tri duby dorazili piešťanskí letci nie na lietadlách. Tie zanechali v Piešťanoch, na povstalecké územie dorazili ako motorizovaný oddiel. Piešťanská posádka bojovala pri Novej Bani, pri Martine, Vrútkach, Malom Šturci a Sučanoch ako súčasť povstaleckej armády. Komunisti „odmenili“ jeho účasť v SNP prenasledovaním a perzekúciou. Zomrel v roku 1965, je pochovaný so svojou manželkou Florou v cintoríne na Bratislavskej ceste. Česť pamiatke všetkým, čo sa zaslúžili o našu slobodu!

Slovenské národné povstanie alebo SNP bolo ozbrojené povstanie slovenského domáceho odboja počas druhej svetovej vojny proti vstupu nemeckého Wehrmachtu na územie vojnovej Slovenskej republiky. Začalo sa 29. augusta 1944 ako obrana pred nemeckými okupačnými jednotkami, nepriamo bolo i útokom proti autoritatívnej vláde na čele s Jozefom Tisom, ako aj snahou byť na strane víťazných spojeneckých mocností druhej svetovej vojny. Centrom povstania bola Banská Bystrica. Nemecké jednotky povstaleckú armádu porazili a v noci z 27 na 28. októbra 1944 časť jej jednotiek prešla na partizánsky spôsob boja. Partizáni pokračovali v bojoch proti nacistom až do oslobodenia krajiny sovietskymi, rumunskými a československými vojskami na jar 1945. Partizánske jednotky operovali aj v okolí Piešťan – najmä v horách na Prašníku a Pustej Vsi a tiež v Považskom Inovci na lehotách. 

 

 

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel