Duálne vzdelávanie zatiaľ príliš neláka

  • Nezaradené
  • 27. augusta 2018, 17:00

V Trnavskom samosprávnom kraji je do systému duálneho vzdelávania zapojených
len šesť stredných odborných škôl, ktoré pripravujú
pre konkrétnych zamestnávateľov 222 žiakov.

sos technicka samko
Do systému duálneho vzdelávania je zapojená aj SOŠ technická. (Autor: am)

Lídrom je Stredná odborná škola strojnícka zo Skalice, ktorá pre spo- ločnosť Schaeffler Skalica vzdeláva 92 žiakov v odboroch mechanik-nastavovač a mechanik-mechatronik. Nasleduje SOŠ automobilová z Trna- vy, ktorá pre ZF Trnava, PCA Slovakia a ďalších zamestnávateľov, najmä z oblasti automobilového priemyslu, v duáli vzdeláva 86 ich budúcich zamestnancov.
Vedenie Trnavského kraja avizuje reštart procesu duálneho vzdelávania, odbor školstva pripravil manuál a ďalšie materiály určené pre školy, kde ešte tento spôsob vzdelávania v spolupráci so zamestnávateľmi nefunguje. ,,Chceme dosiahnuť, aby sa Trnavský samosprávny kraj stal sprostredkovateľom medzi podnikmi a školami, aby aktívne pomáhal obom stranám, najmä pri náročných administratívnych procesoch. O čo menej práce s tým budú mať, o to viac sa môžu sústrediť na napĺňanie podstaty duálneho vzdelávania,“ povedal koordinátor a projektový manažér systému duálneho vzdelávania v kraji Peter Hutta.
Trnavský samosprávny kraj má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti 34 stredných odborných škôl, viac ako 20 z nich sa môže zapojiť do duálneho vzdelávania. Okrem SOŠ strojníckej v Skalici a SOŠ automobilovej v Trnave vychovávajú odborníkov pre konkrétnych zamestnávateľov aj v SOŠ technickej v Skalici (20 žiakov), SOŠ elektrotechnickej v Trnave (11), SOŠ technickej v Piešťanoch (9) a SOŠ obchodu a služieb v Piešťanoch (4).
Systém duálneho vzdelávania vstúpi v septembri do štvrtého roku svojej existencie. Po rozpačitom rozbehu podmienky pre školy i zamestnávateľov zapojených do systému zlepšila novela zákona o odbornom vzdelávaní. Okrem pravidiel určovania počtu žiakov prvých ročníkov vyriešila problém s krátením normatívu na žiaka o čiastku na praktické vyučovanie. Súčasne predĺžila termín na uzatvorenie učebnej zmluvy medzi žiakom a danou firmou z 31. augusta na 31. januára príslušného školského roku. Týmto krokom sa vytvoril priestor na dodatočné zaradenie do systému pre žiakov, ktorí pred nástupom na strednú školu ešte neboli rozhodnutí. (sita)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava