16-ročná kanoistka Lucia Valová deviata na seniorských MS!

Mať šestnásť rokov a zajazdiť si v A-finále seniorských majstrovstiev sveta! Takýto parádny kúsok sa podaril v piatok v Montemor-o-Velho slovenskej kanoistke Lucii Valovej v C1 žien na 500 metrov, ktorá si môže povedať, že je v tejto disciplíne deviata na svete.

valova kanoistika
Lucia Valová obsadila v C1 žien na 500 metrov deviate miesto. © Canoe.sk

Táto odchovankyňa Športového klubu Kajak Moravany, reprezentujúca farby VŠC Dukla Banská Bystrica, žala obrovské úspechy počas prebiehajúcej sezóny v juniorskej kategórii (zlato v C1 na 500 m a striebro v C1 na 200 m na majstrovstvách Európy, bronz z MS v C1 na 200 m) a nestratila sa ani medzi seniorkami.

„Semifinále bolo skvelé, ale ešte stále mala rezervu na finále. Zmenili sa však podmienky, začal fúkať vietor z boku. Vzhľadom na to, že je menšieho vzrastu a ešte nie je na tom tak, ako jej o niekoľko rokov staršie súperky, ťažšie sa jej kormidluje.  Mala takmer najhoršiu dráhu, horšia bola iba deviatka, a keď jej fúka z ruky, loď to brzdí a ona ešte nemá také silné páky. A tak ťahala v porovnaní so súperkami za kratší koniec. Napríklad Gruzínku, ktorá šla v prvej dráhe, v semifinále zdolala o jeden a pol sekundy. Dobojovala to však statočne, robila čo mohla, trochu ju ešte začala sťahovať vlna od Ukrajinky a musela ešte viac kormidlovať, to už bolo nad jej fyzické sily,“ zhodnotil vystúpenie svojej zverenky tréner Marián Ostrčil, ktorý ocenil fakt, že ako prvá Slovenka v samostatnej histórii štátu sa prebojovala do A-finále majstrovstiev sveta v kanoistickej disciplíne. A nielen to„Má vlastne všetky prvenstvá, minulý rok bola medzi juniorkami na ME prvá Slovenka vo finále, tento rok to bola bronzová medaila na MS tejto vekovej kategórie a titul majsterky Európy,“  vypočítava tréner jej slovenské primáty.

Radosť trénovať takúto pretekárku „To áno. Vieme, že ešte máme rezervy, aj tento šampionát je dôkaz, že ešte môže rásť. Je mladá, 17 rokov dovŕši až 25. októbra,“ dodáva Ostrčil.

A ako videla svoje vystúpenie na MS v Portugalsku v C1 na 500 m samotná Valová? Kam radí tento úspech v doterajšej kariére? „Som rada, že som mohla absolvovať toto finále, moje prvé na MS v seniorskej kategórii. Vydýchla som si po ňom a už sa sústreďujem na C2. Bronz z juniorských MS je mojím doteraz najväčším úspechom kariéry, deviatu priečku na seniorských by som radila približne na úroveň zlata z juniorských ME. Odvtedy však moja výkonnosť stúpla, so semifinále som maximálna spokojná, s finále však už nie, pretože podmienky mi nedovolili podať optimálny výkon, preteky sa nevyvíjali podľa mojich predstáv. Avšak už samotná účasť vo finále je super, určite ma to povzbudilo do ďalšej práce z pohľadu, že sa dokážem porovnávať s najlepšími aj spomedzi starších kolegýň,“ odpovedala pretekárka Lucia Valová.

 

Zdroj: Canoe.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav