Piešťanská ortopédia o krok vpred

  • Nezaradené / Piešťany / Spravodajstvo
  • 25. augusta 2018, 10:00

V Piešťanoch nevracajú zdravie pacientom trpiacim ochoreniami pohybového aparátu len v kúpeľoch. Desaťročia je známa tiež kvalitná práca ortopédov piešťanskej nemocnice.
Od minulého mesiaca je toto oddelenie opäť o krok vpred pred inými slovenskými nemocnicami. Na ortopédii úspešne zvládli náročnú výmenu členkového kĺbu.

Pacienta úspešne operoval primár Štefan Kóňa. © archív NAW

Na ortopedickom oddelení už za primára Ľudovíta Pravdu začali na vysokej úrovni vymieňať bedrové a kolenné kĺby, s endoprotézami ramenných kĺbov sa začalo po nástupe Štefana Kóňu na post primára oddelenia. V spolupráci s uznávaným odborníkom, profesorom Pavlom Dunglom z pražskej Fakultnej nemocnice Motol, sa teraz pustili do najvyššieho levelu – náhrady členkového kĺbu.

„Operáciu sme za konzultovania ortopéda Michala Buriana z pražskej Nemocnice na Bulovke úspešne vykonali pred šiestimi týždňami. Náročnosť nie je len v samotnom zákroku, ale veľmi dôležitá je správna indikácia pacienta. Ak sa na náhradu členkového kĺbu vyberie nesprávny pacient, aj výsledok operácie je zlý,“ uviedol primár ortopedického oddelenia a riaditeľ Nemocnice Alexandra Wintera v Piešťanoch Štefan Kóňa.

Nesprávna indikácia v počiatkoch tohto chirurgického zákroku v minulosti zapríčinila všade vo svete veľké neúspechy. „Umelý kĺb sa nemôže dávať každému pacientovi, len určenej skupine, inak by to zlyhalo a musel by byť preoperovaný,“ poznamenal Š. Kóňa a spresnil, že nevhodní sú pacienti, ktorí majú veľké osové deformácie členka. „Endoprotéza členka je vhodná pre tých ľudí, ktorí majú pokročilé poškodenie chrupavky bez osových deformít. To je však len jedna podmienka z viacerých. Okrem klasického röntgenu musí mať aj CT vyšetrenie kĺbu, či tam nie sú napríklad problémy s mäkkými časťami v oblasti členku. Mohlo by sa totiž stať, že by endoprotéza neslúžila správne.“

Pre prvý zákrok v piešťanskej nemocnici mali vyhliadnutých dvoch pacientov. „Bohužiaľ, jeden bol neplatič zdravotného poistenia, tak sme mu výkon nemohli zrealizovať. Druhý mal pokročilú artrózu – poškodenie chrupavky v oblasti členkového kĺbu, a toho sme úspešne zoperovali. Po piatich dňoch sme ho prepustili do domáceho doliečovania a po šiestich týždňoch od operácie nepociťuje žiadne ťažkosti. Aktuálne chodí na rehabilitácie,“ dodal Š. Kóňa.

Vhodných pacientov, ktorí by mohli podstúpiť výmenu členkového kĺbu, nie je veľa. Napríklad v Prahe ročne spravia len okolo 20 endoprotéz členka. Pre slovenského pacienta je však dobré, že za zákrokom už nemusí cestovať, vedia mu ho na vysokej úrovni poskytnúť aj v Piešťanoch.

Gabo Kopúnek

 

Členok pacienta pred a po operačnom zákroku.

 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav