Zadlženosť Piešťan dramaticky narastá v každom volebnom roku

  • Nezaradené
  • 24. augusta 2018, 09:00

Podľa analýzy finančného zdravia za roky 2016 a 2017 spracovanej INEKO sú Piešťany z päťdesiatich hodnotených slovenských miest na tridsiatej šiestej priečke. Pritom všetky mestá z regiónu sú na tom oveľa lepšie. Nové Mesto nad Váhom je dokonca najlepšie aj v celoslovenskom rebríčku. Hlohovec obsadil v rámci Slovenska tretie miesto a krajská Trnava je jedenásta.

Podľa grafu INEKO zadlženosť kúpeľného mesta vždy narastá vo volebnom roku. © INEKO

Pritom Piešťany si v rokoch 2016 a 2017 mimo preklenovacích úverov na projekty z eurofondov ako výstavba kompostárne a zberného dvora v objekte bývalého Zväzarmu iné úvery ani nebrali. Rovnako to bolo z pohľadu mestských investičných akcií i v roku 2015, keď sa po nástupe Miloša Tamajku na radnicu nerobilo v meste absolútne nič.

V prípade, ak bude INEKO vyhodnocovať aj rok 2018, sa dá predpokladať, že Piešťany sa v rebríčku finančného zdravia prepadnú omnoho hlbšie. Mesto si totiž na tento rok berie úver v objeme 2,2 milióna eur na rozsiahly zámer investičných akcií ako rekonštrukcia ciest, výstavba parkovísk a opravy chodníkov.

V hre je však zatiaľ ešte mestským zastupiteľstvom neschválený úver takmer tri milióny eur na výstavbu plavárne na okraji futbalového štadióna. Tým by už kúpeľné mesto zásadným spôsobom atakovalo hranicu zákonom povolenej zadlženosti samosprávy a koledovalo si o nútenú správu ministerstvom financií.

Pripomeňme si preto, ako sa vyvíjalo hospodárenie Tamajkovho vedenia radnice za aktívnej spolupráce politického zoskupenia Spoločne pre Piešťany (SpP) pod vedením Tomáša Hudcoviča.

Po nástupe nového mestského zastupiteľstva na konci roku 2014 „zdedili“ poslanci a nové vedenie mesta rozpočet zostavený končiacim primátorom Remom Cicuttom. Na svojom prvom pracovnom stretnutí v januári 2015 z iniciatívy poslanca Hudcoviča vtedy s podporou jedenástich hlasov jeho klubu rozpočet razantne upravili a po uzavretí účtovného roku bol výrazne prebytkový. Nie však preto, že by bolo hospodárenie mesta efektívnejšie a úsporné. Veľké prebytky vznikli, nakoľko sa v roku 2015 nerealizovala žiadna v rozpočte naplánovaná investičná akcia.

Prvý rozpočet zostavovaný novým vedením mesta na rok 2016 trpel obrovskými „pôrodnými“ bolesťami, pretože v septembri 2015 si Tamajka vyhádzal kľúčový personál z finančného oddelenia a na radnici zrazu nebolo ekonóma, ktorý by to dokázal. V decembri 2015 sa tak na stole poslancov ocitol doslova rozpočtový paškvil, ktorý poslanci neschválili.

Tamajka to však vzal do rúk správne diplomaticky a ponúkol dovtedy svojmu tvrdému politickému oponentovi Hudcovičovi post viceprimátora. Následne na februárovej schôdzi po Hudcovičovom prijatí funkcie bol rozpočet s osemdesiatimi pozmeňovacími návrhmi s podporou najmä politického zoskupenia SpP schválený.

Na základe spomínaných pozmeňovacích návrhov zapracovaných do rozpočtu priamo počas zastupiteľstva síce ani nebolo poriadne jasné, čo vlastne poslanci schválili, ale rozpočet bol na svete a Piešťany nemuseli v roku 2016 ísť do rozpočtového provizória.

Rozpočet na rok 2017 však už bol pod plnou taktovkou politického zoskupenia SpP a to si na svojich neverejných stretnutiach do neho zapracovalo položky podľa vlastných predstáv. V podstate nikomu do toho ani nedovolili strkať nos.

Rovnako bol zostavovaný a schválený aj rozpočet na rok 2018 v závere minulého roka. Pomaly sa však už schyľuje k tvorbe rozpočtu na rok 2019. Teda na rok, v ktorom už nemusí diktovať smerovanie mesta ani Tamajka, ani nik zo súčasných poslancov. Ako bude prebiehať jeho tvorba, či opäť „prvé husle“ budú hrať poslanci za SpP, nám ukážu už najbližšie mesiace.

Je faktom, že vo volebnom roku v snahe zapáčiť sa voličom si vedenie radnice vždy na investície berie vo výraznej miere úvery, na rok 2018 to však bude historicky najväčšia miera zadlženosti Piešťan, akú súčasné vedenie mesta po sebe zanechá svojim nástupcom.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav