Bol som pri tom

  • Nezaradené
  • 21. augusta 2018, 14:00

Písal sa utorok 20. augusta 1968. Mal som vtedy 19 rokov a pracoval som v Bratislave. S kolegom z práce sme bývali v podnikovom byte na Ulici Československej armády 35 (dnes Gröslingová). Bol teplý, ničím nerušený augustový večer. Okolo ôsmej večer sme sa dohodli, že pôjdeme na večeru do Slovenskej reštaurácie na Kamennom námestí. Po ceste sme stretli ďalšieho kolegu. Takto v trojici sme zostali v reštaurácii až do záverečnej. Cestou domov sme ešte debatovali.

Rozstrieľaná fasáda budovy Slovenskej národnej rady v Bratislave. © Ján Šugár

Okolo 22.45 h nám niekto zabúchal na dvere. Bol to náš kolega z Bratislavy. Vystrašene bedákal, že sa nemôže dostať domov. Cez jediný most z Petržalky sa vraj na Bratislavu valia tanky, obrnené vozidlá a nákladné autá s vojakmi. Pozreli sme sa na seba, či sa kolega nezbláznil. Až na jeho presvedčivé naliehanie sme sa opäť obliekli a išli sme sa pozrieť na Šafárikovo námestie. Už cestou sme počuli hluk prichádzajúcich vojsk.

Na ostrovčeku pred univerzitou som zbadal vojaka stáť v dlhom plášti a so samopalom v rukách. Pristúpil som k nemu a spýtal som sa ho, čo sa deje. Nerozumel mi. Preto som mu položil tú istú otázku v ruštine. Odpovedal mi, že on nevie, kázali mu tu stáť a keby ho chcel niekto napadnúť, má ho zastreliť. V obavách som od neho ušiel. Pohyb vojsk bol namierený po Štúrovej ulici smerom k Manderláku. Situáciu som sledoval zo vzdialenejšieho miesta ešte asi hodinu. Potom som sa vrátil domov.

V rozhlase, v tom čase jedinom dostupnom médiu, o situácii neinformovali. Bežal pôvodný program. Nedalo mi, tak som sa po hodine znovu vybral do ulíc sledovať, čo sa deje. Tanky, obrnené vozidlá a ostatná vojenská technika sa pohybovali smerom na Suché mýto. Kam mali namierené, neviem. Do bytu som sa vrátil až nadránom okolo pol piatej. To už bola streda 21. augusta 1968. Z rozhlasu sa šírili informácie o tom, že nás napadli vojská Varšavskej zmluvy a že prezident republiky spolu s Dubčekom, Černíkom, Smrkovským a ďalšími sú nezvestní. Vyzývali občanov, aby nič nepodnikali a zachovali pokoj.

Do roboty som prišiel o siedmej ráno ako zvyčajne. Šéf nám povedal, že v tento deň sa robiť nebude. Okolo desiatej som bol znovu v uliciach Bratislavy. Pred hlavnou poštou podaktorí čakanmi vytrhávali dlažobné kocky a hádzali ich tankom medzi pásy. Takto sa podarilo zastaviť kolónu, pretože jedna kocka pás na tanku roztrhla. Zbadali sme, že na kostolnej veži U milosrdných sa pohybuje nejaký vojak, no krátko nato zmizol. Asi po desiatich minútach spustili vojská guľometnú paľbu smerom na túto vežu a rozstrieľali ju.

Medzitým ľudia vyberali ďalšie dlažobné kocky a hádzali ich do vojenských vozidiel. Predo mnou stálo nákladné auto s vojakmi na korbe. Bolo vidieť len vrcholce prilieb. Jedna kocka vojaka zasiahla. Po tomto incidente sa otvoril na streche kabíny prielez, vysunul sa z nej nejaký dôstojník, vytiahol pištoľ a vystrelil na utekajúceho chlapa pred autom. Zasiahol ho. Napriek okamžitej pomoci namieste zomrel.

Na Trojičnom námestí zo zákruty vyšiel tank a laufom rozbil novinový stánok. Našťastie, nikto v ňom nebol, ale noviny a časopisy lietali po okolí. Vrátil som sa na Šafárikovo námestie. Videl som ľudí, ako tesali do steny univerzity nápis, ktorý oznamoval, že na tomto mieste vojaci zabili 17-ročnú študentku.

Vybehol som na Bratislavský hrad, ktorý bol stále v rozvalinách. Už od cesty bolo vidieť, že na hradnom kopci pristávajú ruské helikoptéry. Radšej som sa otočil a odišiel som odtiaľ preč. Zastavil som sa až pred budovou Slovenskej národnej rady. Našiel som ju rozstrieľanú, s rozbitými oknami, s fasádou ako rešeto. Vojská Varšavskej zmluvy v tento deň obsadili všetky dôležité objekty vrátane rozhlasu, televízie či pošty. Našťastie, Slovenský rozhlas rýchlo nasadil svoje prenosové vozy a vysielal z nich. V tom čase neexistovali mobilné telefóny ani internet, iba tranzistorové rádiá. Rozhlasovým vysielaním bolo obyvateľstvo aspoň na krátky čas informované o aktuálnych udalostiach. Na uliciach sa okoloidúcim rozdávali informácie napísané na papieri strojom a cez kopirák. Nebolo to jednoduché, pretože ruskí vojaci tranzistorák alebo fotoaparát okamžite skonfiškovali. Fotografie boli preto robené potajme. Aj mne sa podarilo urobiť niekoľko záberov.

Ján Šugár

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava