Výnimočný tábor plný leta a sveta

  • Kultúra a spoločnosť / Reportáž
  • 20. augusta 2018, 14:00

Je čas dovoleniek a letných táborov. Aj my hendikepovaní sme sa znova stretli v letnom tábore, ktorý pre nás zorganizovali členovia piešťanského občianskeho združenia Serviam. Tábor bol veľmi zaujímavý a niesol sa v duchu cestovania po svete i ochutnávania rôznych jedál.

Účastníci tábora sa zoznámili aj s operenými obyvateľmi Rybárskej bašty. © Eva Doubravová

Navštívili nás ľudia, ktorí sa na Slovensko prisťahovali a žijú tu alebo majú partnera zo zahraničia. Prvý deň k nám prišla Vlaďka a porozprávala o Poľsku, jeho významných osobnostiach a tradíciách. Na ochutnanie pripravila kapustové pirohy, obdarovala nás poľskými krovkami. V utorok rozprávala o svojej rodnej krajine Dianka z Kórey. Zaujímavé boli fotografie z jej svadby v kórejskom oblečení. Pripravila nám sushi a polievku z morských rias. Ochutnali sme aj kórejské cukríky a paličky na jedenie nám ostanú na pamiatku.

Ďalší deň bol slovenský. Autobusom sme sa vybrali do Rybárskej bašty v Bašovciach. Tam sme sa najskôr potešili zo zvieratiek, ktoré tam majú, potom prišli manželia Hlbockí so synom. Rozprávali nám o ľudových zvykoch od narodenia až po smrť, aké oblečenie sa nosí pri rôznych príležitostiach. Nám dievčatám sa najviac páčilo, keď sme si vyskúšali venček pre družičku, aký sa nosil na svadbách. Ešte nám poukazovali rôzne hudobné nástroje a nakoniec sme si spolu zaspievali.

Na ďalší, indický deň nám Romanka varila ryžu so šošovicou. Jedlo rozvoniavalo indickým korením, bolo pikantné, ale všetkým nám chutilo. Jej manžel – Ind nám rozprával o svojej krajine. V piatok o Španielsku hovorila Radka. Ochutnali sme jedlo fritata a niektorí si s Radkou zatancovali zumbu. Posledný deň sme zakončili riadnou diskotékou. Keď sme sa lúčili, uvedomili sme si, ako rýchlo nám pri pestrom programe tábor ubehol.

Nás vozičkárov bolo v tábore viac a okrem tohto programu sme mali rôzne súťaže a vychádzky po okolí. Preto sa chcem za moje kamarátky a kamarátov poďakovať všetkým asistentom a dobrovoľníkom, ktorí tento výnimočný letný tábor zorganizovali, pripravili a starali sa o nás.

Slávka Gonová, účastníčka tábora

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav