Hody v Piešťanoch napokon bez kozákov

  • Nezaradené
  • 20. augusta 2018, 12:00

Piešťanské hody si obyvatelia starých Piešťan, ale aj ďalších kútov kúpeľného mesta užívajú už od roka 2005. Ani tento rok nebol výnimkou a v nedeľu 19. augusta sa napriek veľkým horúčavám ľudia stretli na Mariánskom námestí.

Obyvatelia si vychutnávali Ľudovú hudbu Borovienka. (Autor: am)

Podujatie začalo tradične dopoludňajšou omšou v Kostole sv. Štefana. „Je to príležitosť stretať sa s rodinou, priateľmi a ľuďmi, vedieť zdieľať svoj život a radosti aj na takom verejnom fóre ako je napríklad námestie, alebo kolotoče či hry pre deti, prípadne pri občerstvení, hudbe,“ uviedol farár Branislav Popelka.

Farár tiež objasnil, po akej osobnosti kostol nesie názov. „Môžeme povedať, že Štefan bol človek, ktorý vytvoril základ uhorského štátu, pretože na začiatku druhého tisícročia bol korunovaný za uhorského kráľa a zjednotil nielen maďarské kmene, ale dokázal ich spojiť aj s našim obyvateľstvom. Dokázal vybudovať štát, ktorý bol právne na úrovni a mal určitý politický a mocenský rozmer v Európe,“ priblížil B. Polomka.

Popoludňajšiu, a teda hlavnú časť programu prišiel otvoriť piešťanský primátor Miloš Tamajka, aj organizátorka podujatia, riaditeľka mestského kultúrneho strediska Marta Jurčová. „Tieto hody sa tradujú už od roka 2005 a myslím, že to patrí do starých Piešťan. Každý vraví, že hody patria na dedinu, ale ja som presvedčená, že hody patria aj do mesta,“ povedala M. Jurčová. Potešilo ju, že napriek horúčavám sa ľudia na námestí zišli a užívali si atmosféru.

Len čo sa však došla reč na veľké teplo, ktoré v uplynulých dňoch zažívame, z bezvetria sa z ničoho nič zdvihol vietor, stánky museli rýchlo okolostojaci pridŕžať, aby nevzlietli, ba dokonca vzdušný vír hudobníkom z Borovienky do výšin vyniesol noty a museli na chvíľu prestať hrať. Na pár sekúnd na námestí zavládla mierna panika, no po chvíli zostalo ticho a i keď s dávkou prekvapenia, no zábava pokračovala ďalej.

Ľudová hudba Borovienka, ktorá pôvodne mala byť záverečným bodom programu, vystúpila už ako prvá pre komplikácie plánovaných donských kozákov s názvom Volnij Don. Tým sa však cestou pokazilo auto a napokon nedorazili. V Piešťanoch preto vystúpia v náhradnom termíne 6. septembra o 16.00 h v Hudobnom pavilóne. Na pódiu však zahrali ešte hudobníci z kapely Váh River Band.

Obyvatelia si okrem hudby užili aj občerstvenie, pivko, kofolu, či burčiak a najmenší sa zabavili na nafukovacom hrade.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava