Hudobný tip: ONEOHTRIX POINT NEVER – AGE OF

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba
  • 19. augusta 2018, 18:00

V rubrike predstavujeme albumy, ktoré stoja za vypočutie. Či už ide o známe, neznáme, či neprávom prehliadané tituly, vždy sa snažíme nachádzať svojské, unikátne odklony od bežnej produkcie.

© Warp

Tri retro osoby ožiarené MacBookom. Obálka nového albumu Age Of projektu amerického skladateľa Daniela Loptaina – Oneohtrix Point Never pripomína obaly albumov experimentálnych skupín, ironicky sa pohrávajúce sa s estetikou dobového popu. Práve podobnosť s elektronickými avantgardistami 70. rokov je pri počúvaní novinky dobrým východiskovým bodom.

Age of pripomína svet povstávajúci z trosiek populárnej a klasickej hudby, kde pozostatky a torzá vytvárajú nové organizmy vďaka digitálnej mutácii. Asi v trojminútových skladbách sa komornosť postupne rozširuje do priestorov kozmickými rozmermi, spirituálny zvuk vystriedajú hlukové plochy ako z dystopického sci-fi filmu, ľudský hlas sa v návale autotunu mení na znak umelej inteligencie. Age Of je komplexnou, miestami prudko „geekovskou“ hrou s odkazmi, históriou cudzej aj vlastnej tvorby, avšak kompozície dokážu fungovať aj bez znalosti tohto pozadia. Skladby ako Babylon, The Station alebo Warning sú o radosti z možností pretvárania, dekonštruovania a modifikovania zvuku. Digitál tu vystupuje v hlavnej úlohe ako neobmedzený kľúč.

Age Of je univerzálny soundtrack ohýbajúci hudobný časopriestor. Loptainove kompozície veľakrát evokujú ťažko predstaviteľné úkazy, niečo ako zrážky gotických sakrálnych stavieb a lietajúcich tanierov. Pričom zrážky nie sú likvidačné ani pre jeden element, ale vytvárajú nový jazyk.

Michael Papcun

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava