1977: Piešťanci sa tešili z klziska a aj pre 60. výročie VOSR mal Dom umenia strechu skôr

  • História
  • 19. augusta 2018, 16:00

Trnavský okres vstupoval do druhého roku šiestej päťročnice s viacerými predsavzatiami. Keďže sa rok predtým uskutočnil XV. zjazd KSČ, museli sa začať plniť plány, ako ich stanovil Národný font. Naliehavou úlohou v rámci okresu bola v roku 1977 výstavba materských škôl a detských jaslí. Okrem stavbárov to bola úloha aj pre čo „najširší okruh zodpovedných pracovníkov a funkcionárov okresu“.

Kde je smrť, tam je aj život. Podľa prepočtov štatistického úrade sa 28. marca narodil pätnásťmiliónty občan ČSSR. Keďže sa v ten deň v republike narodilo 825 detí, nedalo sa určiť, kto je ten pravý oslávenec. V piešťanskej pôrodnici sa v ten deň narodilo päť detí. Z nich tri o dva mesiace nato v sobášnej sieni MsNV slávnostne uvítali do života.

Ešteže Okresný stavebný podnik v Trnave myslel dopredu a v predstihu vypracoval typovú projektovú dokumentáciu pre výstavbu dvojtriednej škôlky pavilónového systému a iniciatívne už riešil aj projekt pre výstavbu jaslí. Hrubá stavba škôlky mala vyjsť na dva milióny korún a postavená by mala byť za 17 mesiacov. V rámci okresu sa tak malo postaviť 19 škôlok s 39 triedami pre 1170 detí. V roku 1977 sa mali začať stavať podnikové škôlky Povodia Váhu a Vkusu, Tesly, Čs. kúpeľov i Mlynov a cestovinární Piešťany. Popri rozostavenej škôlke na Floreáte malo mesto začať budovať ešte jednu.

Kým komunisti mali svoj zjazd za sebou, na svoj druhý v poradí sa pripravovali zväzáci. Začali sa konať predzjazdové výročné schôdze a aktivity. Ako mali vyzerať, sa zväzáci z okresu dozvedeli v Základnej organizácii SZM pri Západoslovenských pekárňach v Piešťanoch. Okresný výbor SZM si ich nevybral náhodne, piešťanskí zväzáci patrili k najaktívnejším v kraji. A aby to dokázali aj na „mieste činu“, na vzorovej výročnej schôdzi sa zaviazali odpracovať 300 brigádnických hodín, nazbierať šesť ton papiera a štyri tony železa, vyriešiť jednu tematickú úlohu a podať tri zlepšovacie návrhy. Inšpirovali tým aj svojich 30 kolegov z Tesly, ktorí sa zaviazali privítať II. zjazd SZM a 60. výročie VOSR bezplatným darovaním krvi, odpracovanou tisíckou brigádnických hodín, skrášľovaním okolia a výstavbou detských ihrísk pri závodných bytoch. Čerešničkou sľubov bolo vybudovanie športového areálu v rekreačnom stredisku Tesly v Moravanoch nad Váhom.

Prvou prekážkou v smelých plánoch bola snehová kalamita 16. januára, ktorá potrhala stovky kilometrov telefónneho vedenia a polámala desiatky drevených stožiarov. Bez spojenia zostalo okolo 50 obcí, potrhané bolo tiež medzimestské vedenie medzi Piešťanmi a Trnavou. A keďže bez spojenia nefunguje vedenie, naordinované plány boli ohrozené.

Nadnesene možno povedať, že túto kalamitu zneužili signatári Charty ’77, na ktorých hlavy sa začiatkom roka spustila vlna kritiky zo všetkých strán. Na chartistov kydali nielen komunisti a noviny, ale aj uvedomelí pracovníci podnikov a družstiev, ktorí tomu vôbec ani nerozumeli. Spisovali petície, protestovali, odsudzovali samozvancov. Hlásnymi trúbami komunistov sa stali aj piešťanskí poštári, železničiari, zamestnanci ČSAD, Čedoku, Drevovýroby, kúpeľov či Trikoty Vrbové. Svoje protestné NIE si v priebehu roka ešte raz zopakovali, keď sa pridali k hnutiu mierumilovných a pokrokových ľudí proti rozhodnutiu vlády USA vyrábať neutrónovú bombu.

Nech bol rok 1977 na politickej či medzinárodnej scéne všelijaký, určite bol zaujímavý aj na udalosti v Piešťanoch a ich okolí. A tiež náročný, pretože po stagnácii v roku 1976 sa opäť vzmáhala pôrodnosť (za prvý polrok sa narodilo o 8,3 percenta viac detí) a dopyt mladých rodín bol hlavne po bývaní. Naháňanie plánov päťročnice zapríčinilo, že odovzdané stavby boli plné kolaudačných nedostatkov a s nedokončenými prívodmi vody, plynu či elektriny. Napríklad v Piešťanoch priemerne ubehlo od dokončenia stavby po kolaudáciu viac ako dva mesiace.

Január

Vo Veľkých Kostoľanoch bol otvorený nový obchodný komplex s predajňou potravín a závodom verejného stravovania. V strede obce však stále absentovalo nákupné stredisko, ktoré bolo naplánované v novom volebnom programe. Obchodný komplex pomohli postaviť občania 11-tisícami brigádnických hodín.

Mestský výbor SZM v Piešťanoch zorganizoval vydarenú prvú súťažnú prehliadku beatových skupín. Zvíťazila piešťanská Galaxia, skupina pri II. ZDŠ a Detskom domove.

Február

Polovojenské Ľudové milície sú spájané s komunistickým februárovým prevratom, a hoci v pamätnom roku 1948 v Piešťanoch absentovali, postupne vznikali aj v kúpeľnom meste. Najaktívnejší prisluhovači režimu boli tí z Chirany – R. Hodul, L. Kubo, J. Pobjecký, V. Vrábel, J. Mišík a Š. Hodul. Velil im Jozef Ďurka, ktorý za všetkých prevzal ocenenie „Vzorná jednotka ĽM“.

Vonku bol síce februárový nečas, no v skleníkoch Komunálnych služieb Piešťany teplomer ukazoval šestnásť nad nulou. Všade to hýrilo farbami tisícok kvetov (20 000 narcisov, 10 000 tulipánov, 2500 hyacintov, 3000 gerber a iné), ktoré mali skončiť v rukách žien pri príležitosti MDŽ.

Marec

Život prináša aj smutné okamihy. V sobotu 26. marca sa po Piešťanoch rýchlosťou blesku rozletela správa o úmrtí národného umelca Ivana Stodolu. Správa bola o to smutnejšia, že mal onedlho osláviť deväťdesiatku. Hoci sa narodeninové oslavy neudiali, na dome, kde býval, dodnes nájdete pamätnú tabuľu.

Apríl

Na prahu jari sa opäť o slovo prihlásil piešťanský Vkus. Krajčíri a krajčírky z podniku pre sezónu pripravili niekoľko noviniek – polyesterové plášte pre mužov i ženy, športové kabáty z umelého semišu či pestrú paletu dekoračných súprav z monofilu a nylprintu.

Živo bolo aj v chtelnickom salaši pod kopcom Plešivá. Miestne družstvo tam chovalo ovce od roku 1958 a v roku 1977 tvorilo aktuálne stádo 989 oviec. Z nich bolo 380 bahníc, ktoré pridájali niekoľkodňové jahniatka. Ovce sa okrem vlny a mlieka chovali aj na mäso, ktoré zväčša skonzumovali zahraniční hostia hotela Magnólia. Na snímke valach Milan Dvorčák pri kŕmení malých jahniatok.

Máj

V tento mesiac sa začal boj s alkoholizmom, aby sa vytvoril zdravý a kultivovaný rozvoj duševných schopností mladej generácie. Odstrašujúcim príkladom mal byť medializovaný osud 36-ročného Milana R. z Drahoviec, ktorý prišiel opitý z práce domov k svojim rodičom a pri manipulácii s tajne vyrobenou malorážkou si prestrelil hlavu. Prežil to, guľka totiž po prerazení spodiny lebečnej veľa škody nenarobila.

Učňovské stredisko Piešťanky bolo najlepšie v kraji a jeho žiačky postúpili do celoslovenského finále Učňovskej akadémie. O úspech sa postarali J. Kováčová, M. Kováčová, Javorová a Podolská (v celoštátnom kole skončili desiate). V inej súťaži – technickej tvorivosti – si z celoslovenského finále odniesli do Piešťan prvenstvá Ľ. Folajtárová, J. Galbavá a A. Poláčiková. Medzi najlepšie učnice patrila zväzáčka Emília Šugrová (na snímke).

Jún

Vo Vrbovom sa obyvatelia mesta i okolia tešili z novej budovy trojobvodového zdravotníckeho strediska s lekárňou. Stavba v hodnote 7 miliónov Kčs bola jedným z najdôležitejších bodov volebného programu Trnavského okresu.

Na záver osláv Medzinárodného dňa detí usporiadali piešťanskí pionieri karneval. Fotografia je z karnevalového sprievodu ulicami mesta.

Júl

Tento letný mesiac neodmysliteľne patrí žatve. Po pšeničných lánoch piešťanského JRD Družba sa preháňali zruční kombajnisti Julíny, Mihálek, Horúčka, Manka, Čuridlo, Karaba, Petrík a Rapavý, aby splnili stanovený cieľ – úrodu 60 metrákov pšenice z hektára. Napokon sa im to podarilo, družstvá v Piešťanoch a v Ostrove boli jediné, ktoré magickú šesťdesiatku prekročili.

Svoje ciele mali stanovené aj policajti, a tak si na mesiace júl, august a september vymysleli akciu na zníženie nehodovosti na cestách. Za prvých päť mesiacov roka 1977 sa na území okresu stalo 369 nehôd, pri ktorých zahynulo 14 ľudí a ďalších 37 sa ťažko zranilo. Akcia mala úspech, oproti predchádzajúcemu roku v daných mesiacoch na cestách zahynulo o päť ľudí menej a o 28 menej sa aj zranilo. Tragická nehoda na snímke sa stala na piešťanskej svetelnej križovatke Krajinská-Bratislavská, kde nedal vodič osobného auta prednosť hasičskému autu ponáhľajúcemu sa na zásah.

August

V Krakovanoch začali v akcii Z stavať predajňu potravín, ktorá mala najviac poslúžiť obyvateľom časti Stráže. Po troch rokoch sa dielo dokončilo a 12. augusta sa aj napriek rôznym nedostatkom a ťažkostiam stavba skolaudovala. Prvé nákupy si mohli občania urobiť už pred sviatkom SNP.

Na Vodnej nádrži Čerenec nad Vrbovým sa 20. a 21. augusta 1977 uskutočnil 13. ročník Veľkej ceny Slovenska vo vodnom lyžovaní a súťaž jednotlivcov o Európsku trofej. Zúčastnili sa jej okrem domácich aj pretekári zo ZSSR, NDR, Poľska, Talianska, Holandska a Rakúska.

September

Po prvý raz v histórii Piešťan miestni filatelisti zorganizovali výstavu poštových známok. Najúspešnejším vystavovateľom bol Piešťanec P. Kovalík, ktorý za zbierku „Štúdium emisie Oslobodená republika“ získal malú pozlátenú medailu. V kategórii mladých filatelistov získala striebornú medailu D. Dopplerová z Piešťan. Exponáty mohli záujemcovia zhliadnuť v zimnej záhrade Balnea Palace od 17. do 25. septembra.

V Piešťanoch ako z vody rástla osempodlažná budova Domu rekreácie ROH, ktorá mala byť najmodernejšia na Slovensku. Rekreovať sa v nej mali odborári už o rok v decembri. Ruku k dielu pridala aj pracovná čata Milana Baranoviča.

Október

Drobnochovatelia v Trebaticiach sa v roku 1975 pustili do výstavby novej výstavnej haly a v októbri o dva roky neskôr už bola hotová. Na diele v hodnote 300-tisíc korún odpracovali 25-tisíc brigádnických hodín. Halu slávnostne otvorili usporiadaním výstavy drobného zvieratstva, na ktorej 250 chovateľov z okresu vystavovalo vyše 400 exponátov.

Posledná októbrová nedeľa sa zapísala zlatými písmenami do kroniky piešťanského hokeja. V meste sa slávnostne odovzdala do užívania umelá ľadová plocha. Na zimný štadión si museli obyvatelia ešte počkať, no korčuľovať sa už mohli až do 22. hodiny.

November

Na nábreží Váhu sa aj napriek ťažkostiam so spodnou vodou črtala budova Domu umenia. Na počesť blížiaceho sa sviatku 60. výročia Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie sa kolektív stavbárov pod vedením Jána Mamrillu zaviazal, že časť objektu zastreší v predstihu. Aj vďaka takýmto sľubom sa Piešťanci nádejali, že v januári 1979 privítajú v tomto objekte prvých účinkujúcich i divákov.

V regióne pribudli ďalší milionári, ktorí bez nehody brázdili jeho cesty. Do rodiny ocenených šoférov privítali (zľava) Daniela Románeka a Jozefa Galoviča.

December

Piešťanský Zlatokov už desať rokov vyrábal osvetľovacie súpravy na vianočné stromčeky. Každoročne ich 200 zamestnancov vyrobilo okolo 194-tisíc. Novinkou medzi ôsmimi prevedeniami svetielok bola súprava Nancis.

Gabo Kopúnek, foto: Trnavský hlas/mesačník Piešťany

Mestu, okresu i republike robil česť reprezentant na cestných motocykloch Rudolf Mitošinka, ktorý si 21. júla 1976 pri páde na pretekoch rozdrúzgal stehennú kosť. Ani to ho neodradilo a pretekal naďalej. V roku 1977 si ho noviny všimli hneď dvakrát. V jeho úvode rozoberali prípravu na novú sezónu, v závere ju zas bilancovali. Pritom ešte vo februári sa podrobil operácii a v apríli ukončil osemmesačné ambulantné liečenie. Sezóna priniesla medaily i pády, dokonca na rovnakom mieste, kde si zlomil nohu. Za mimoriadne zásluhy v brannej výchove mu bol v závere roka udelený Čestný odznak II. stupňa. Na snímke je prvý zľava po Majstrovstvách SSR v Malackách, kde skončil druhý.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava