Pod dohľadom žandára zo Saint-Tropez, Fantomasa i našich prezidentov

  • Cestovanie
  • 17. augusta 2018, 16:00

Trnavčan Karol Lipovský nie je vo svete cyklistiky neznámym pojmom. Dokonca zožal podobné úspechy ako fenomenálny Peter Sagan. Aj preto si títo dvaja pretekári padli do oka a Karol pôsobí v jeho širšom tíme ako odborný konzultant. Veľa času trávi so Saganom na pretekoch, kde okrem naplnenia svojho cyklistického sna robí aj zadosťučinenie svojej druhej vášni – zberateľstvu.

Fiat 600D z roku 1959 by si mohol zahrať aj v bondovke. (Autor: gak)

V tomto roku vzniklo v našom krajskom meste nové múzeum, súkromné, s prívlastkom Retro. V penzióne Panoráma, krížom cez cestu od City Areny na svahu nad Billou, ho zo svojich bohatých zbierok zriadil práve Karol Lipovský. Keďže sa celý život venoval cyklistike, podstatná časť zbierky je venovaná jej. Nie však v počte kusov, ale v hodnotných exponátov. Okrem starodávnej pretekárskej Esky, na ktorej sa stal dvakrát majstrom sveta v pretekoch na historických bicykloch, tu nájdete aj repliku kostitrasu – dreveného predchodcu bicykla (drezine), vďaka ktorému sa K. Lipovský zapísal aj do Knihy slovenských rekordov.

Komisár Juve striehne nielen na Fantomasa v „lietajúcom“ citroene, ale aj na návštevníkov, čo keby… Jednoducho je to policajt a nie je na to v múzeu sám.

Ďalší zápis mu tento rok v januári vyniesol „modelársky“ úlet, keď sa rozhodol urobiť zo starej fiatky diskoguľu na kolesách. Auto vhodné do nejakej bondovky síce nie je neviditeľné, ale rovnako odráža všetko vo svojom okolí. „Všetky hrany sú zabrúsené, nebojte sa,“ poznamenal majiteľ múzea, keď sme si na nezvyčajný  automobil siahli. Celkovo je na fiatke nalepených 10 484 kúskov zrkadielok, a keďže autor poznamenal: „Už nikdy viac sa do takéhoto niečo nepustím!“, zrejme ostane jediným exemplárom.

O tento bicykel na krasojazdu sa bijú oveľa známejšie múzeá.

V múzeu nájdete viacero exponátov, o ktoré by sa kupci pobili, ak by boli na predaj. Spomenieme napríklad „obyčajný“ bicykel používaný v minulosti na krasojazdu či cyklobal. V minulosti ich vyrábal brniansky Favorit a ráfiky kolies boli drevené. Veľa sa ich nezachovalo a o ten Karolov sa neustále usiluje pražské technické múzeum. V súvislosti s kolesami ešte spomenieme staré motocykle značky Jawa či Stadion alebo historické kočíky. Kolieska zasa majú rôzne prístroje a nástroje, bez ktorých by ste si v minulosti nevedeli predstaviť život v domácnosti.

„Niektoré sú privezené zo zahraničia, ale podstatná časť zbierky sú československé výrobky alebo také, aké sa v minulom storočí u nás predávali. Zbieram ich preto, aby sa zachovali pre budúce generácie, a ako vidíte, nielen pre svoje potešenie. Som rád, že sa na ne chodia dívať ľudia zblízka i zďaleka, dokonca aj televízne štáby. U nás je každý vítaný,“ poznamenal K. Lipovský. Takže ak zavítate niekedy do Trnavy a budete si chcieť spestriť voľný čas viac ako hodinovým návratom do minulosti, navštívte Retro múzeum. Neobanujete.

Gabo Kopúnek

Pohľad do obývacej izby 70. rokov minulého storočia.
Okrem série malých motoriek si môžete obzrieť aj policajnú „triapulu“.
Múzeum je plné vecí s kolieskami.
0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín