Dom umenia rozozneli saxofóny

  • Nezaradené / Kultúra a spoločnosť / Hudba / Podujatia
  • 17. augusta 2018, 13:00

Po mesačnej pauze do Domu umenia Piešťany opäť zavítali umelci. Tentoraz sa predstavili hudobníci zo saxofónového kvarteta Saxophone Syncopators.

Kvarteto sa predviedlo na pódiu Malej sály. (Autor: am)

Vo štvrtok 16. augusta sa na pódiu Malej sály predstavila štvorica muzikantov Pavol Hoďa – soprán/alt/c-melody saxofón, Frederika Babuliaková – alt saxofón, Ján Gašpárek – tenor saxofón a Ladislav Fančovič – barytón saxofón, aranžmány.

V do posledného miesta zaplnenej sále predviedli Serenádu od Eugena Suchoňa, Saxophone Quartett B dur op.109 od Alexandra Glazunova a niekoľko ďalších diel v úpravách pre saxofónové kvarteto. Diváci si toto predstavenie poriadne užili a umelcov náležite odmenili potleskom.

Saxophone Syncopators je unikátne saxofónové kvarteto, ktoré sa špecializuje najmä na autentickú interpretáciu hudobného žánru ragtime v aranžmánoch pre štyri saxofóny. Aranžmány týchto skladieb pochádzajú z rokov 1910 až 1920, kedy saxofón ako hudobný nástroj zažíval svoj najvačší vývoj, a stal sa veľkou inšpiráciou pre interprétov aj pre hudobných skladateľov. Saxophone Syncopators hrajú najstarší ragtime a hot jazz z rokov 1912 – 1920 v originálnych úpravách pre saxofónové kvarteto po vzore saxofónových ansámblov, ktoré v týchto časoch existovali, ako napr.Six Brown Brothers, Columbia Saxophone Sextette, The Missouri Entertainers, Joe Thomas Saxotette, Hollis Saxophone Quintet.. Na dosiahnutie čo najvernejšieho a najautentickejšieho zvuku používajú Saxophone Syncopators originálne dobové nástroje z 20tych rokov minulého storočia. Okrem toho sa členovia Saxophone Syncopators venujú aj interpretácii skladieb tzv. vážnej hudby, ktoré v tomto období pre toto obsadenie boli skomponované.

(am/SS), foto: am

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel