Samovznietenie ako príčinu požiaru hotela Slovan odborník vylúčil

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 14. augusta 2018, 13:00

Krátko pred piatou popoludní vo štvrtok 9. augusta sa z hotela Slovan v Piešťanoch valil masívny dym. Horelo v prístavbe zadnej časti hotela, v bývalej čitárni, ktorá neskôr slúžila aj ako kuchyňa. Zo strechy „prílepku“ hotela vysokého ako dve podlažia sa predierali plamene. Bolo ich vidieť od nábrežia Váhu. Do centra mesta prúdili hasičské autá so zapnutými sirénami. Polícia ohradila priestor. Ľudia s napätím sledovali činnosť hasičov. Do toho všetkého z Hudobného pavilónu vyhrávala dychovka.

Z budovy bývalého hotela sa šíril dym do oblakov, dychovka v Hudobnom pavilóne vyhrávala. (Autor: vd)

Hasiči sa do hotela nemohli dostať, preto precvikli ochranné zámky na oplotení – všetko za zvuku rezkej muziky. Ľudia tie momenty prirovnávali k potápajúcemu sa Titanicu. Vchodové dvere museli muži v zásahových odevoch otvoriť tiež násilím. Začali sa dramatické okamihy záchrany jednej z najznámejších piešťanských stavieb, žiaľ, dnes už len korpusu niekdajšej noblesy. Sledovali ich stovky ľudí, natáčali si oheň, dym, hasičov s hadicami i prúdnicami… Bolo to hotové divadlo.

„Horieť začalo vo výške druhého podlažia,“ informoval nás veliteľ zásahu Martin Piškula. Po piatej podvečer sme napočítali šesť cisterien. Hasiči vodu čerpali aj z hydrantu pri soche barlolámača, vo vnútri zasahovali v autonómnych dýchacích prístrojoch. „Po príchode hasiči zistili, že ide o požiar časti strechy od severnej strany bývalého hotela v treťom štádiu horenia. Hrozilo, že sa požiar rozšíri do vnútorných priestorov hotela. Na mieste zasahovalo šesť hasičov z Piešťan, Hlohovca a Trnavy so šiestimi kusmi hasičskej techniky a tiež členovia DHZO Vrbové, Drahovce a členovia ZHZ Slovenské liečebné kúpele Piešťany. Hasili tromi C-prúdmi, jedným vysokotlakovým prúdom a jedným lafetovým prúdom za súčasného rozoberania konštrukcie strechy,“ uviedla Júlia Kedrová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Trnava.

Hasiči použili pri zásahu vysokozdvižnú plošinu. Po ústupe ohňa prestali z plošiny striekať útočným prúdom okolo 18.15 h. O príčine vzniku požiaru sa zatiaľ len špekulovalo. Majiteľovi Slovana – Slovenským liečebným kúpeľom Piešťany – vznikla škoda predbežne vyčíslená na 30-tisíc eur.

Zisťovateľ požiarov Michal Chalupa prešiel celý Slovan, známky cudzieho zavinenia nenašiel.

Hotel Slovan bol odomknutý i v piatok 10. augusta. Práve v ňom robil dokumentačné zábery zisťovateľ požiarov Michal Chalupa z OR HaZZ Piešťany. Nebol však v ruinách sám. Po rumovisku, ošarpaných chodbách, dávnych svedkoch slávy prestížneho hotela Rónai, sa prechádzali i zástupca majiteľa hotela s pracovníčkou pamiatkového úradu. Pretože priestor, kde požiar zhltol strechu vysokej prístavby hotela – čitárne, bol odkrytý a po zemi sa váľali kusy palachu a obhorené zvyšky strešnej konštrukcie pozostávajúcej z dreva i kovu, kúpele budú musieť budovu zabezpečiť pred nepriazňou počasia. Teda, ak nedokonajú dielo skazy aj možní vandali ešte pred zabezpečením deravej strechy.

Michal Chalupa podotkol, že za zhruba desaťročnú prax sa ešte nikdy nestretol s požiarom, ktorý by postihol pamiatkovo chránenú budovu v našom okrese. „Známky cudzieho zavinenia neboli zistené,“ potvrdil. Vylúčil aj možnosť nejakého samovznietenia. To vraj býva v letných horúčavách skôr v prírodnom prostredí. „Ešte nikdy som sa s tým nestretol pri požiaroch budov,“ skonštatoval odborník.

Tiež vylúčil hypotézu, že by požiar mohli založiť nejakí bezdomovci, pretože stopy po ich bivakovaní by boli viditeľné. „Budova je vyprázdnená, horľavý materiál sa v nej nenachádza. Ani stopy po bezdomovcoch som tu neobjavil. Prešiel som celý hotel, viac-menej sú tu odhalené len nejaké konštrukcie,“ dodal zisťovateľ.

Horela prístavba hotela, ktorú používali ako čitáreň a neskôr kuchyňu.

Aj trnavská krajská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová potvrdila, že oheň nebol založený zámerne. „Policajná hliadka zabezpečila okolie miesta požiaru, regulovala premávku a pohyb osôb. Vzhľadom na to, že nedošlo k úmyselnému konaniu cudzích osôb, polícia nevykonáva vyšetrovanie,“ uviedla Kredatusová. „Zaručené“ informácie kolujúce po Piešťanoch sú tak len fámy. Čo to do seba má však utrúsená poznámka, že: „Slovan mal vo štvrtok pohreb a vyhrávala mu k nemu aj dychovka.“

Treba však pripomenúť, že požiar v podstate nič okrem „prílepku“ strechy čitárne nepoškodil. Len si to vyžiada peniaze a úsilie navyše, ak majiteľ naplní príkazy pamiatkarov a celý objekt najskôr zabezpečí proti deštrukcii a začne rekonštruovať.

Viera Dusíková

Hasiči sa cez oplotenie a do budovy museli dostať násilím, majiteľ neotváral.
Na uhasenie strechy použili útočný lafetový prúd vody z vysokozdvižnej plošiny.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila