Podriadi sa Tamajka rozhodnutiu poslancov?!

O majetku mesta rozhodovali poslanci bez prítomnosti verejnosti. Takýto postup odsúhlasilo v úvode augustového zasadnutia piešťanského zastupiteľstva všetkých dvanásť prítomných poslancov.

PN zastupko tajne
Dvanásť prítomných poslancov odsúhlasilo neverejné rokovanie jednohlasne. (Autor: pror)

Zastupiteľstvo na pondelok 13. augusta mimo plánu schválených termínov zvolalo vedenie mesta. Na predchádzajúcom, júlovom zastupiteľstve síce primátor Miloš Tamajka takýto termín dôvodil dôležitosťou jeho obsahu, no sám na rokovaní chýbal. Bol totiž na dovolenke, a tak rokovanie viedol jeho zástupca Martin Valo.

Ak nechcete čítať celý text, podstatné údaje nájdete vo videu.

Už úvod zastupiteľstva bol neštandardný. Poslanci ešte na chodbe pred vstupom do rokovacej miestnosti museli podpísať dohodu o mlčanlivosti. A až na základe podpisu dostali podklady k bodu rokovania s názvom „Informácia k súdnemu sporu Mesta Piešťany o náhradu škody voči Slovenskej republike a k ďalším s ním súvisiacim súdnym konaniam – pozn.: neverejné rokovanie“.

Bez verejnosti sa o majetku mesta rokovalo preto, že podľa šéfa mestských právnikov Pavla Vermeša ide stále o živý spor. Pripustil však, že súdne pojednávania v tejto veci sú verejné. Takže o aké utajovanie vlastne išlo?

Rokovalo sa dlhoročnom súdnom spore o niekdajšiu mestskú firmu Kovomontáže. Táto kauza sa ťahá ešte od čias divokej privatizácie v 90. rokoch minulého storočia.

PN utajene zastupko
Prehlásenie o mlčanlivosti museli poslanci podpísať už pred vstupom do rokovacej miestnosti.

Po procedúre schvaľovania programu zastupiteľstva predsedajúci Martin Valo vyzval verejnosť, aby opustila rokovaciu miestnosť. Právnik Peter Bak tak poslancov o stave súdneho sporu informoval bez prítomnosti verejnosti a zároveň s písomným záväzkom, že o tom, čo im hovoril, ani nesmú po skončení rokovania nikoho nepovolaného informovať.

Časť obsahu rokovania nám však poodhalil poslanec Peter Jančovič. „V závere sme hlasovaním vzali informáciu na vedomie a zároveň sme vedeniu radnice odporučili v súdnom spore pokračovať a neprijať návrh na mimosúdne vyrovnanie. Konečné rozhodnutie však prináleží primátorovi ako štatutárovi mesta a je len na ňom, či si naše odporúčanie osvojí,“ povedal nám Jančovič. Dodal, že viac informácií nám nemôže prezradiť, nakoľko je viazaný písomnou dohodou o mlčanlivosti.

Nám sa však už v minulom týždni podarilo zistiť nejaké podrobnosti o tom, čo chce radnica pred verejnosťou utajiť. Ešte v roku 1992 v období divokých privatizácií vtedajší piešťanský primátor Viliam Hájovský predal mestskú firmu Kovomontáže, štátny podnik Piešťany, do privátnych rúk.

Mestu malo byť za ňu vyplatené 74 miliónov slovenských korún. Peniaze však na účet mesta nikdy neprišli, a tak po zmene na poste primátora boli na súd podané dve žaloby. Jedna za nevyplatenie kúpnej ceny a druhá za neplatnosť kúpnej zmluvy. Tieto žaloby zatiaľ bez právoplatného rozsudku sa motajú už roky po slovenských súdoch. Samozrejme, úrok z omeškania platby každým dňom narastá a len letným výpočtom dlhovaná suma už narástla na dvojnásobok. V prípade vyhratého sporu by tak do mestskej kasy pribudlo okolo 5 miliónov eur.

Dnes však už v súdnych sporoch firma Kovomontáže a jej vtedajší „kupec“ nefiguruje, ale spor sa týka následníckej spoločnosti, ktorá k tejto, mestom žalovanej firme prišla v počte prevodov a predajov vlastníckych práv zhruba už ako ôsma v poradí. Je ňou ENERGOCLIMA, spol. s. r. o., ktorú okrem iného s pôvodným závodom tiež spája rovnaká adresa jej sídla na Priemyselnej ulici 4 v Piešťanoch.

Na základe odporúčania poslancov má vedenie radnice v súdnom spore pokračovať. Aký bol však návrh na mimosúdne vyrovnanie, sa verejnosť nedozvie. Zarážajúci fakt v tejto kauze je i ten, že i keď sú súdne pojednávania verejné, súčasné vedenie piešťanskej radnice sa rozhodlo z rokovania vykázať verejnosť a poslancov zaviazať mlčanlivosťou. A to aj napriek tomu, že finančná či majetková pohľadávka je jednoznačne majetkom mesta a zákon o obecnom zriadení jednoznačne hovorí, že mestské zastupiteľstvo o majetku mesta nesmie neverejne rokovať.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj