Za Vladimírom Čavojským

  • Kultúra a spoločnosť
  • 11. augusta 2018, 20:00

V stredu 25. júla sme sa v Moravanoch nad Váhom rozlúčili s Vladimírom Čavojským, ktorý náhle zomrel vo veku 71 rokov. Obyvatelia obce i miestnej farnosti ho poznali ako človeka, ktorý bol vždy ochotný pomôcť rodine, príbuzným a známym, ako aj obci a miestnej rímskokatolíckej farnosti. Stretávali sa s ním ako s občianskym aktivistom, členom spoločenských organizácií v obci, spolupracovníkom pri farskej rade a bývalým komunálnym politikom.

Vladimír Čavojský sa narodil 5. marca 1947. Svojej rodnej obci bol verný až do svojej smrti. Väčšinu času pracoval ako elektrikár v blízkych piešťanských kúpeľoch, istý čas tam vypomáhal aj ako recepčný. Po nežnej revolúcii v novembri 1989 a po voľbách do miestnej samosprávy sa stal v roku 1990 poslancom Obecného zastupiteľstva v Moravanoch nad Váhom. Poslancom bol tri volebné obdobia, teda v rokoch 1990 až 2002. Vo voľbách v roku 2002 neúspešne kandidoval na post starostu obce ako nezávislý kandidát, po čom sa z komunálnej politiky stiahol.

Po viacerých kontroverzných rozhodnutiach obce a niektorých obyvateľov sa rozhodol občiansky angažovať. Bojoval za „ich“ cestu, usiloval sa o záchranu kultúrneho a prírodného dedičstva, ktorým hrozila decimácia. Pri svojich aktivitách narážal tiež na neprajníkov, ktorí sa mu dokonca vyhrážali. No napriek tomu sa snažil byť hlasom údolia pri Striebornici, ak nie aj obyvateľov zvyšnej časti obce, ktorých neúnavne presviedčal o potrebe riešenia vážnych situácií.

Miestne obecné a cirkevné spoločenstvo v ňom stráca človeka, ktorý vytváral opozíciu voči vládnucej moci. O sile jeho osobnosti svedčí množstvo ľudí, ktorí sa s ním prišli rozlúčiť na poslednej ceste.

Miroslav Kazík

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava